Лидерите от ЕС се срещат през октомври заради цените на тока

Украйна спря транзита на газ към България заради "Турски поток"

Лидерите от 27-те държави-членки на ЕС ще обсъдят покачващите се цени при следващата си среща на 21-22 октомври, съгласно проект за дневен ред на срещата, видян от Ройтерс.

Референтните цени на газа в Европа се повишиха с повече от 300% тази година. Причините са малкият обем в газохранилищата и недостатъчно производство на електроенергия от възобновяеми източници, както и увеличаване на търсенето, тъй като икономиките започнаха да се възстановяват от пандемията. Това доведе до увеличаване на разходите за електроенергията на едро.

Страните от ЕС носят отговорност за националните си енергийни политики и някои правителства вече намериха решение. Франция предложи еднократно плащане на по-бедните домакинства, докато Гърция планира субсидии, за да помогне на домакинствата да поемат сметките си.

Някои призовават за по-координиран отговор на ЕС, а Испания предложи реформи на пазара на електроенергия в блока и предупрежди, че високите сметки за енергия могат да навредят на обществената подкрепа за политиките за борба с изменението на климата.

Има ли манипулации на пазара на газ?

Люксембург  призова във вторник Европейската комисия да защити вътрешния енергиен пазар на ЕС и да го предпази от потенциални манипулации от страна на компаниите, пише EURACTIV. 

„От Комисията зависи да гарантира целостта на европейския вътрешен пазар и да гарантира, че нито една компания не се възползва от господстващото си положение, за да упражнява влияние върху цените“, каза люксембургският енергиен министър Клод Турмес в писмо до ресорните еврокомисари.

В писмото се настоява Комисията да предприеме незабавни стъпки за установяване на потенциални злоупотреби. „Ако те са доказани, Комисията трябва да сложи край с всички средства, с които разполага“, се казва в доклада.

В писмото не се посочват конкретни доставчици. Група депутати от Европейския парламент този месец поиска от Брюксел да разследва ролята на „Газпром“ за покачването на европейските цени на газа. Те заявиха, че поведението на руския доставчик ги е накарало да подозират манипулация на пазара.

Междувременно САЩ призовават ЕС да търси манипулациите на пазара на газ, с цел увеличаване на цените на европейския пазар и да им противодейства, заяви американският министър на енергетиката Дженифър Гренхолм в сряда на телефонен брифинг, цитирана от TACC.

"Кризата с цените на газа в Европа повдига сериозни въпроси относно надеждността на съществуващите маршрути за доставка на газ за Европа. САЩ и ЕС трябва да бъдат готови да се изправят срещу играчите, които манипулират доставките на газ, за да получат допълнителна печалба. Искаме да бъдем единни с нашите Европейските партньори и да гарантираме, че страните от ЕС имат достатъчно количество газ – каза министърът. – Всички трябва внимателно да следим всички проблеми с доставките на газ, да търсим такива причини, като например съхраняване на излишните обеми или ограничаване на доставките за собствена изгода. "

Гренхолм подчерта, че въпросът за диверсификацията на енергийните доставки в Европа трябва да бъде активно решен с участието на САЩ, но само в дългосрочен план.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст