Независимо от “Евъргранд”, никой не “скъсява” юана

пазари

Широко отразените ликвидни проблеми на гигантския китайски предприемач в областта на недвижимите имоти "Чайна Евъргранд груп" разлюля световните пазари, но анализаторите са убедени, че националната валута на страната ще премине успешно през изпитанието.

Досега почти няма препоръки за продажба на юана. И дори в средите на негативно настроените анализатори малцина са готови да залагат директно срещу него заради раздуващите се търговски излишъци на азиатския колос и потенциалните интервенции на Народната банка на Китай в случай на фалит на "Евъргранд".  

За експерти от "Джей Пи Моргън Чейз", епизодът "Евъргранд" по-скоро "ще е краткосрочен негатив за валутната търговия на юана, а не инициатор на дългосрочна слабост на паричната единица".

Тези предвиждания като че ли противоречат на пазарната интуиция и дори на логиката. Задълженията на "Евъргранд" са над 300 млрд. щ. долара, което е еквивалентно на малко над 2% от БВП на Китай, да не говорим за потенциалното отражение върху доставчиците от местните пазари и индустриални сектори. Въпреки това, след като офшорният юан загуби 0.9% от пазарната си оценка през четирите дни преди компанията да пропусне крайния срок за първите си лихвени плащания, оттогава той е възстановил загубеното, а големината на размаха на колебанията му се е върнала на равнищата от началото на септември.   

Една от основните причини за възстановената стабилност на китайската валута е Народната банка на страната, която ще се намеси незабавно при всяко внезапно обезценяване на юана, смятат анализатори на "Моргън Стенли".

Те препоръчват дълги позиции в китайската валута срещу къси в евро и тайвански долар. През третото тримесечие единната европейска парична единица е загубила 1.8% от оценката си спрямо юана, а тайванският долар е поскъпнал с около 0.4 процента.   

В полза на юана работи и освобождаването на старшия мениджър на Huawei Technologies на 25 септември, както и подновените надежди за намаляване на търговското напрежение между Пекин и Вашингтон. Експертите на "Джей Пи Моргън Чейз" препоръчват опции за потенциално преразглеждане на американските мита за определени китайски продукти. Въпреки че датата и резултатът от подобни митнически промени са доста несигурни, изчакването на новини оказва положителен ефект, дори те да не се осъществят.  

Все пак, инвеститорите трябва да пипат много внимателно, защото не може да се изключи влощаване на ситуацията с "Евъргранд", предупреждават анализатори на "Стандард чартърд".

В този случай може да се очаква скромно поевтиняване на юана, което би се подсилило от поскъпващия долар, от увеличеното усещането за риск и от продажбите на китайски активи от чуждестранни купувачи. 

Валутният стратег на "Уелс Фарго" – Ерик Нелсън – пък прогнозира, че независимо дали "Евъргранд" успее или пропусне да погаси задълженията си на падеж, юанът ще падне до най-ниските си котировки от ноември 2020-а през октомври под натиска на отлива на капитали и на по-бавния икономически растеж. Въпреки това Нелсън предпочита къси позиции във валутната двойка австралийски/канадски долар, а не директно залагане срещу юана.  

Други стратези смятат, че растящата доходност на американските държавни облигации са много по-голяма заплаха за китайската валута от "Евъргранд". Експерти на "Ай Ен Джи" очакват слабо обезценяване на юана до края на годината след като Федералният резерв започне да изтегля паричните стимули. Според "Си Си Би интърнешънъл сикюритис" влиянието на "Евъргранд" върху националната валута ще е "съвем малко", но поскъпващият долар може да окаже низходящ натиск върху юана.  

Дходността на базовия десетгодишен американски дълг приключи търговската си ссия на 29 септември с котировка 1.53%, стеснявайки маржа с авналогичните по срочност китайски облигации до най-ниската стойност от февруари 2020-а. По онова време китайската валута бе значително по-слаба спрямо зелените пари отколкото е в момента и се търгуваше в близост до 7 юана за един щ. долар. В обедната търговия на 30 септември съотношението беше 6.4645 юана за един долар. 

За мнозинството анализатори търговският излишък на Китай, който се е увеличил с над 50% годишно от началото на пандемията, ще помогне на националната валута да премине през кризата. Експерти на агенция "Блумбърг" посочват, че "докато пандемията и глобалният продоволствен спазъм продължат да пречат на икономическото възстановяване, китайският търговски излишък ще държи юана скъп".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст