Северна Корея изстреля свръхзвукова ракета

Ким Чен Ун Ким Чен-Ун

Северна Корея изстреля свръхзвукова ракета а фона на призиви на Пхенян към САЩ и Южна Корея да се откажат от "двойните стандарти" към оръжейните програми, за да се възобновят дипломатическите разговори, съобщи АФП.

Новоразработената  хиперзвукова ракета е изстреляна във вторник.  Успехът на това изпитание е от огромно стратегическо значение в момент, когато Пхенян се стреми да "умножи хилядократно" отбранителната си способност. 

Пхенян нapeче paĸeтaтa „cтpaтeгичecĸo opъжиe“, ĸoeтo oбиĸнoвeнo oзнaчaвa, чe имa ядpeни възмoжнocти. Изcтpeлвaнeтo e пopeдeн индиĸaтop зa нapacтвaщaтa opъжeйнa тexнoлoгия нa Πxeнян нa фoнa нa дeйcтвaщитe cтpoги caнĸции cpeщy cтpaнaтa.

Хиперзвуковите ракети са много по-бързи от балистичните или традиционните крилати ракети. Те много по-трудно се засичат и прехващат от системите за противоракетна отбрана, за които САЩ харчат милиарди долари. 

Изпитанието, извършено от полигон в северната част на страната, потвърди навигационния контрол и стабилността на ракетата в активния участък, както и маневреността на системата й за управление. Ракетата "Хвасон-8" се представи съгласно техническите си характеристики, допълва севернокорейската агенция. От съобщението става ясно, че лидерът на страната Ким Чен-ун не е присъствал на изстрелването.

На 15 септември и Северна, и Южна Корея извършиха изпитания на балистични ракети – поредна проява на оръжейна надпревара, в която двете страни разработват все по-усъвършенствани оръжия на фона на безплодни усилия за връщане към преговорите и снижаване на напрежението, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст