Ще се преразгледат правилата на Българската независима енергийна борса

Инициативен комитет издига кандидатурата на Румен Радев за президент

Ще се преразгледат правилата на Българската независима енергийна борса. Очаквам КЕВР да санкционира всички, които спекулират с цените. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев, който откри Европейски форум за социално предприемачество. Той увери, че се прави всичко възможно цената на тока да бъде намалена и се разглеждат варианти за помощ на бизнеса.

"Поздравявам още веднъж служебното правителство за това, които направи – енергично овладя цените", посочи Радев. Държавният глава заяви, че вече са предприети мерки във връзка с покъпването на тока, който фирмите купуват от борсата.

„Ще се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса, очаквам КЕВР да влезе много сериозно в своите задължения и да санкционира всички, които спекулират на тази борса“, подчерта той.

Според президента служебното правителство задължително трябва да внесе в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост.

По този план за България са предвидени 12 милиарда лева безвъзмездна помощ от ЕС за икономическо възстановяване от COVID кризата.

Последната версия на плана е почти готова, като енергетиката и върховенство на закона са двете сфери, в които се правят последни уточнения, обяви в интервю за БНР вицепремиерът Атанас Пеканов. 

Радев коментира и кризата със заседналия край Камен бряг товарен кораб „Вера Су“.

Според президента ситуацията около заседналия плавателен съд е в резултат от "десетилетно безхаберие по отношение на морското спасяване".

"Искам да ги поздравя хората, които работят там, и по инициатива лично на министъра, че се прехвърля горивото от кораба, то вече не е на този кораб, оставено е минимално количество, така че да може екипажът да има условия за живот на този кораб. Вие представяте ли си какво би могло да стане, ако десетки тонове гориво се излеят от този кораб. Това са непоправими щети", посочи държавният глава.

Румен Радев подчерта също, че очаква  интензивна работа по различните сценарии за излизане от кризата, които зависят от метеорологичните условия. "Така, че да не допуснем, на първо място, загуба на живот, защото екипажът е на кораба. И в момента, заедно с Министерството на транспорта, военноморските сили, военновъздушните сили са ангажирани като организация в случай на усложняване да се спасява и екипажа, и надявам се, да се минимизират всякакви щети за екологията в морето", допълни президентът.

Радев отново предизвика за пряк сблъсък на изборите лидера на ГЕРБ, като го призова да се кандидатира за президент на вота на 14 ноември.

"Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно на тези избори. Като човек на думата и обещанията, аз очаквам да си ги спазва. Нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция", каза още Румен Радев.

"Той всеки ден почти критикува президентската институция, обявява я в диктаторство, ами нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция", настоя Радев.

Пред три дни Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ до последния момент няма да обяви кандидата си за президент.

Според Борисов партията му е подложена на репресии и ако обяви по-рано кандидата си, той ще бъде "докопан" и с него "ще се саморазправят, още преди да има имунитет". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст