В ЕС липсват общи правила срещу насилието, основано на пола

домашно насилие

Повечето страни в ЕС имат закони срещу насилието спрямо хора заради техния пол или сексуална ориентация, но за момента липсва обща дефиниция на насилието, основано на пола, както и общи правила в ЕС. Затова Европейският парламент многократно призовава за решения на европейско ниво.

Жените и момичетата са основните жертви, но хората от ЛГБТИК общността и мъжете също са засегнати. Насилието, основано на пола, нанася щети не само на индивидуално ниво, но и в семейството, общностите и дори икономиката.

В резолюция от септември 2021 г. депутатите призоваха да се обяви насилието, основано на пола, за престъпление, с което страните в ЕС се борят съвместно, наред с тероризма, трафика на хора, киберпрестъпленията и прането на пари. Това би позволило налагането на общи стандарти и минимални наказания в целия ЕС.

Преди това през февруари 2021 г. Парламентът поиска директива за предотвратяване и борба с всички форми на насилието, основано на пола. Жертвите на домашно насилие трябва да получат специално внимание и услуги като горещи телефонни линии, предоставяне на подслон и здравни грижи трябва да бъдат предлагани във всяка една страна от ЕС, заявиха депутатите.

Развитието на новите технологии повишава риска от упражняване на тормоз онлайн. Депутатите работят по предложения за борба с насилието, основано на пола в цифровата среда, които ще бъдат представени през ноември 2021 г. Предишен доклад на Парламента от 2016 г. вече постави въпроса за тормоза онлайн.

Истанбулската конвенция

Всички страни в ЕС са подписали Истанбулската конвенция за предотвратяване и борба с насилието спрямо жени и домашното насилие, но някои държави не са я ратифицирали. През януари 2021 г. Парламентът приветства намеренията на Комисията да предложи през 2021 г. мерки за постигане на целите на конвенцията, ако държави членки продължат да блокират ратификацията от ЕС.

Генитално осакатяване на жени

Европейският парламент е приел законодателни актове и резолюции с цел премахване на гениталното осакатяване на жени по света. Въпреки че тази практика е незаконна в ЕС и някои държави преследват дори извършването ѝ в други страни, се смята, че около 600 000 жени, които живеят в Европа, са били подложени на генитално осакатяване, а други 180 000 момичета от 13 европейски страни могат да станат жертви.

През 2019 г. група от пет кенийски студентки, които наричат себе си „Възстановителите“ (The Restorers), беше номинирана за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за разработването на мобилно приложение срещу женското генитално осакатяване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст