Вече е време за коалиция, която да осъзнае своя дълг

Румен Радев (Би Ти Ви)

Политическата ситуация в България ще се промени, когато партиите осъзнаят, че трябва да има диалог и компромиси, а не тяснопартийни интереси. Така президентът Румен Радев коментира в Кърджали последното проучване на агенция „Галъп“, което сочи, че 7 партии влизат в следващия парламент, ако изборите бяха днес, като първа сила са ГЕРБ-СДС, а втора – "Продължаваме промяната".

"В последния парламент диалогът се случи, но се опита с управление на малцинството. Това няма как да се случи в парламент с 240 души. Вече е време за коалиция, която да осъзнае своя дълг", допълни той.

Според Румен Радев сега вече е време за коалиции и партиите са длъжни при третия опит да сформират редовно правителство.

„Ако те успеят да изиграят тази роля – на диалога, на компромиса, на общия поглед за бъдещето на България, аз мисля, че ще имаме успех. Виждаме, че в продължение на два парламента ние имаме една стагнация в парламента, имаме една безизходна ситуация, която се повтаря. Надявам се една нова политическа формация да донесе раздвижване на политическата сцена“, посочи той.

Президентът е в Кърджали по покана на областния управител Даниел Делчев, като нито кметът Хасан Азис, нито негов заместник присъстваха на посрещането му. Въпреки че ДПС ще издигне свой кандидат за президент, Румен Радев очаква подкрепа от електората на тази партия.

„Никоя партия няма право да си присвоява гласа на хората, българите са свободни граждани, те могат да гласуват за когото решат. Познавам много хора от, както казвате вие, електората на ДПС. За мен те са приятели. Те са ми приятели от детинство и аз много добре знам отношението на тези хора към мен“, каза държавният глава.

Като индикация за подкрепа Румен Радев определи и регистрацията на БСП за участие в президентската надпревара. Той очаква изборите да бъдат още по-честни и се надява МВР и службите да представят пред медиите механизмите, по които са били купувани гласове.

"Купуването на гласове е позорно явление. Не може страна от ЕС да допуска това. Аз се надявам МВР и службите да излязат на брифинг и да разяснят механизмите, по които това се е случило на предишните избори", каза президентът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст