ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

2.4 млрд. лева от ЕС ще отидат само във въглищните региони

атанас пеканов

Все още няма гаранции, че страната ни ще успее да получи 13% аванс от средствата по Плана за възстановяване авансово до края на годината. Въпреки това служебното правителство работи имено по такъв вариант, обясни вицепремиерът Атанас Пеканов. 

"Ние успяхме да свършим голямо количество работа още преди предаването на Плана, за да можем сега още по-бързо да завършим тези официални преговори. Работим по варианта да получим средства по Плана още в края на тази година, но – преговори са, понякога отнема време", обясни Пеканов.

Предстои ЕК да оцени плана на България въз основа на единадесетте критерия, установени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър. Комисията ще оцени също така дали в плана е предвидено поне 37 % от разходите да са за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и поне 20 % — за цифровия преход.

Според Пеканов ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но не трябва да се очаква да ни реши всички проблеми. По думите му тези 12.9 млрд. лева са една много малка част от държавния бюджет, а те ще бъдат разделени в 6 години.

"Грантовете са с т.нар. 50% интензитет, т.е. фирмите ще вземат 50% помощ от държавата, за да подпомогнат своите предприятия – да ги дигитализират, да ги направят по-модерни. Но останалите 50% те трябва да ги инвестират. Така имат собствен интерес, за да ги използват за нещо добро", каза вицепремиерът пред БНР и добави, че вариантът на плана на предишното управление на страната е бил променен и надграден.

Пеканов е на мнение, че зелените приоритети за опазване на околната среда са важни, но е важен и диалогът за социалните рискове.

"По Плана за възстановяване и устойчивост в сферата на енергетиката се изграждат нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лева, което ще отидат само във въглищните региони – Перник, Стара Загора и Кюстендил – за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за справедлив преход и това ново държавно предприятие, което ще се създаде, което ще поема хора, съкратени във въглищните региони, за да работят по рекултивация", обясни той.

Вицепремиерът съобщи, че в момента Министерството на енергетиката работи по сценариите какво ще се случи, ако затварянето на въглищните централи е през 2038 г., 2040 г. или по-рано.

Пеканов заяви също, че няма намерение да влиза в политиката след приключването на мандата на служебното правителство, в което е вицепремиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст