ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 29 октомври – 4 ноември от Banker Weekly

Четете в новия брой

Неуморният приватизатор Гергов отново наточи нокти

Бизнесменът социалист и верен приятел на експрезидента Първанов и експремиера Борисов – Георги Гергов, може да бъде обрисуван с една кратка фраза: няма насищане! Последният му засега мерак е да прилапа останалите "неусвоени" от него акции в Пловдивския панаир. След като през годините хитрецът от село Маноле приложи всички известни схеми за изсмукване на държавни активи за жълти стотинки, днес неуморният "приватизатор" е успял да въвлече в поредното си "богоугодно" начинание варненския кмет Иван Портних.

Предпазните спестявания надхвърлиха 100 млрд. лeва

За първи път БНБ отчете над 100 млрд. лв. депозитна маса в банките. По-конкретно в края на деветмесечието на годината влоговете на неправителствения сектор достигат 100.336 млрд. лв. след внушително нарастване спрямо септември 2020 г. с 11.8 процента. Оказва се, че нищо не може да откаже бизнеса и домакинствата от натрупването на спестявания в банките. Въпреки че от години доходността по депозитите е нулева, а в определени периоди през тази година бе и на отрицателна територия. При това в тази сметка не влизат непрекъснато растящите такси и комисиони, които банките начисляват на клиентите си и повишаващата се инфлация. 

Чрез скъпи цигари към евтин хляб

Оригинална идея за туширане на поскъпването на живота предложи финансистът  и член на Фискалния съвет Любомир Дацов. Държавата да спре да се бори с инфлацията с „кухи харчове” и да направи едно просто нещо: да свие данъците и акцизите върху горивата и – компенсаторно за бюджета – да вдигне акцизите върху цигарите. Дацов заяви това ексклузивно за „БАНКЕРЪ”, а идеята му бе посрещната с одобрение от редица финансисти, естествено непушачи.

Предизборният ковид-популизъм не гарантира успех

Крайният предизборен популизъм е запазена марка на българските партии. Независимо от горчивите уроци те продължават да смятат, че ако засипват с бомбастични обещания и цветисти хули опонентите, ще получат по-голяма порция народна любов. Наистина част от избирателите се хващат на въдицата, но после настъпва поредният срив на доверие. Резултатът е налице – в началото на настоящата година одобрението към системните партии достигна исторически минимум. За съжаление, някои от новите формации се поведоха по същия акъл и бързо настигнаха по орезиляване “каките” си.

Задкулисието отвръща на удара

В задния двор на голямата политика отново грейна малко слънце. След умуване, продължило почти три месеца и половина (от 16 август насам), Конституционният съд се произнесе по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков – икономически министър в първия служебен кабинет на Стефан Янев, а от 16 септември насам – потенциален мандатоносител в бъдещото 47-о Народно събрание. Историята е семпла. През април Кирил Петков получава покана за участие в служебното правителство. Той подава необходимите документи за отказ от канадско гражданство и, смятайки това за достатъчно, попълва другата декларация – с която удостоверява, че е гражданин единствено на България. 

Бъдещето на "Странджа" обедини държавата и зелените

След 20 годишно размотаване сложеният на трупчета от поне пет правителства План за управление на Природен парк "Странджа" най-сетне има шанс  да влезе в дневния ред на държавата. Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев направи преди около месец опит да възкреси работата по него. От гражданската инициатива „Зелени закони“ пък тези дни взеха нещата в свои ръце. Природозащитниците организираха среща, която целеше да бъдат обсъдени конкретни решения за спиране на строежите в природния парк до приемането на Плана за управлението му. Очевидно еко активистите са успели да провокират сериозен интерес към темата. 

Диктаторът е убеден, че всеки работи с властта по неговия начин

Във фейсбук вирусолозите енергетици се трансформират в конституционалисти. За някои от тях решението на КС идва точно навреме, за да развеят знамето на борбата с г-н Радев и неговите противоконституционни действия. Ще се вкара в употреба и думата импийчмънт. И за известно време ще забравим за ковид кризата, мизерията, кражбите от автомагистралите. Случаят ще се използва максимално, за да се потушат другите скандали. Да, вероятно президентът Радев е нарушил конституцията, но ние не сме бедни заради това. Д-р Цветеслава Гълъбова пред  БАНКЕРЪ.

Пощенска банка и ПОК "Доверие" вече са стратегически партньори

Пощенска банка е първа сред банките в България, която предложи мобилно приложение за безконтактни плащания. Не е пресилено да се каже, че то бързо, лесно и удобно превръща смартфона в ПОС терминал. Това е приложение, с което всеки търговец има възможност да приема безконтактни разплащания с карти Visa и Mastercard от своите клиенти директно през мобилния си телефон, без да е необходим традиционния ПОС терминал. Иновативната услуга е с фокус върху развитието на предприемаческата екосистема и с нея банката отговаря на променените потребности на потребителите. Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка пред БАНКЕРЪ.

Новата метла мете най-добре!

 

Разликата между малка корупция и нулева корупция се изразява с поговорката, която съм чул от баба ми: „Рибата мирише откъм главата“. Ако искаме да ограничим максимално това явление, главата трябва да казва решително: нулева корупция и никаква толерантност към нея. Няма част от програмата ни, в която борбата с корупцията да не е основополагаща. Здравеопазване без корупция би изглеждало по съвсем различен начин. За същите 5.6 млрд., лв. които се харчат от НЗОК, ние можем да постигнем много повече. В момента директори на болници получават по 90 000 лв. на месец, а за специализанти с бъдеще няма свободни щатове. Колкото и да е банално, всичко това е свързано с изтичане на пари и с кражбата им от едни хора. Кирил Петков пред БАНКЕРЪ.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст