ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако ЕК не вземе мерки срещу Полша и Унгария, отива на съд

Урсула фон дер Лайен европарламент

Европейският парламент обяви, че ще изправи Европейската комисия пред съда, ако до 2 ноември не замрази средствата за страни, които застрашават върховенството на закона – като Полша и Унгария, съобщава испанският вестник "Ел Паис". 

В разгорещен пленарен дебат на 19 октомври с участието на полския премиер Матеуш Моравецки, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и словенския министър на външните работи Анже Логар, повечето членовете на ЕП осъдиха спорното решение на полския Конституционен трибунал от 7 октомври. Те поставиха под въпрос независимостта на самия съд и предупредиха за регресивния път на полското правителство към тоталитаризъм. Членовете на ЕП подчертаха, че всички държави от ЕС доброволно са се съгласили с общи правила при присъединяването си към Съюза и настояха, че няма противоречие между правния ред на ЕС и полската конституция.

"Парламентът се умори от предупрежденията на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен към Полша и Унгария за авторитарния им завой. Председателят му Давид Сасоли, с подкрепата на основните партии, предупредиха, че ще предприемат действия пред Съда на ЕС, ако Фон дер Лайен не активира преди 2 ноември регламента, който позволява спиране на европейските фондове за страни, където върховенството на закона е отслабено“, пише "Ел Паис". 

Евродепутатите призовават за намаляване на финансовите потоци към страни, където правилното управление на бюджетните ресурси на ЕС не е гарантирано. Парламентът смята, че нито Полша, нито Унгария предлагат такива гаранции, предвид продължаващите атаки срещу независимостта на съдебната власт и в двете държави. Но Брюксел се съгласи да не прилага правилото, докато Европейският съд не се произнесе по жалбата на правителствата на двете страни срещу регламента, който във Варшава и Будапеща считат за незаконен и дискриминационен.

От друга страна, някои евродепутати разкритикуваха институциите на ЕС, че са загрижени за независимостта на съдебната система и разделението на властите само в някои държави членки, като заявиха, че върховенството на правото на ЕС се използва, за да се дадат повече правомощия на ЕС, отколкото първоначално са определени в договорите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст