ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Берн затяга мерките за преработка на злато от Дубай

пазари

Швейцарските власти са предупредили златните рафинерии да затегнат одита на вноса на жълтия метал от Обединените арабски емирства, за да са сигурни, че в него няма нелегални количества африканско злато. 

В писмо от 11 октомври, до което са се добрали журналисти от агенция "Блумбърг", Държавният секретариат по икономическите въпроси на Швейцария е поръчал на преработвателите да гарантират, че са предприети достатъчно стъпки, които да идентифицират истинския регион на произход на цялото злато, идващо от ОАЕ. Икономическото ведомство мотивира мерките с големия обем на импорта от арабската държава, който е бил 10% от общия внос в алпийския оазис през 2021-а.

Ервин Болингер – шеф на отдела за двустранни икономически отношения между двете страни, е уведомил рафинериите, че швейцарският президент Ги Пармелен планира да посети ОАЕ до края на октомври. 

На свой ред, министърът на външните работи на ОАЕ – Тани Ал Зеюди – е посочил в електронно изявление, че страната му "отдавна съблюдава всички международни регулации и следва най-добрите практики, включително усилени проверки за пране на мръсни пари и противоречащо на етичните правила извличане на злато". Ал Зеюди е уверил също, че затегнатите мерки срещу пране на пари и борбата с финансирането на тероризма е "върховен национален приоритет и основна задача на управляващите на страната".

Съмненията за ролята на Дубай в незаконната търговия на злато се увеличиха през последните години след множеството информации, че регулаторни вратички позволяват търговията на злато от конфликтни райони в града. В Дубай пристига 95% от скъпоценния метал, добиван в Източна и Централна Африка, сочат данни на ООН. А тези райони се считат за високо рискови заради присъствието на въоръжени групировки в тях.

Това засилва опасенията, че "кърваво" злато вероятно се появява на западните пазари, потенциално през Швейцария – световния център за преработване на суровината. Някои рафинерии, включително "Металор текнолъджис", не приемат злато от Дубай заради трудности при определянето на произхода му. 

Асоциацията за търговия на злато в Лондон заплаши през миналата година да постави в забранителен списък държавите, които не отговарят на стандартите за отговорни проверки на източниците на добив на метала. Тази мярка, според добре информирани източници, е насочена конкретно срещу Дубай.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст