ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Борисов: Всичко се прави само Радев да спечели изборите

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи сериозна критика за "паническите" действия на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. За втори пореден ден той дава пресконференция в централата на партията, посветена на мерките за справяне с четвъртата вълна на коронавирусната пандемия.

"Преди малко станах свидетел на един мрънкащ отчаян човек, изпратен да излъже българите от диктатора Радев и да им даде отсрочка, за да мине втори тур на президентските избори", обяви Борисов, имайки предвид министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, който даде извънреден брифинг тази сутрин.

"Избирането на Румен Радев ще струва хиляди човешки животи. Те сега ще излъжат хората и ще ни вкарат пак в стадиони, ресторанти. Днес те извършиха престъпление", заяви Борисов.

"Днес България влиза в мястото, където казах още преди месеци – затворена за Европейския съюз. Заповедта на Кацаров, продиктувана от панически страхуващия се от спонтанните протести Радев, прави България страна, затворена за ЕС", посочи той.

Бившият премиер заподозря още служебната власт, назначена от Радев, че не въвежда зелен сертификат за държавната администрация, за да му осигури победа на изборите на 14 ноември.

"Българският сертификат ще важи само да отидеш до Каспичан, до Плевен, но не и да излезеш в чужбина", каза още той и обвини здравния министър, че подвежда българите, които сега си поставят първата доза. Борисов явно има предвид, че такъв сертификат ще бъде разрешен за хората с положителен резултат от антигенен тест, за което министър Кацаров уточни, че този сертификат е само за България.

По време на брифинга Даниел Митов изчете заповед на ЕС – напълно ваксинираните хора с цифров европейски ковид сертификат трябва да бъдат на практика не подлежащи на рестрикции по време на пътуване 14 дни след последната си доза. Това трябва да включва и хора, които са възстановени след боледуване и имат една доза от двудозонва ваксина.

"Слушах Кацаров и хаоса, в който ни постави, се изясни. До 4 седмици учителите и държавните служители вероятно щели да бъдат задължени да са със сертификат, казаха от МЗ. Но веднага след това Денков каза, че ще останем без учители", посочи Борисов.

"Когато служителят на Радев – Кацаров, още на 18 февруари 2021 г. по телевизията казва, че половината от населението на България се е срещало с ковид – измисля си. До лятото сме щели да постигнем имунитет чрез боледуване според него – абсолюлтни лъжи! Сега иска да се борим заедно, а тогава къде беше – размахваха юмруци по улиците. Сега казва, че не е имало такъв мор от 100 години. А защо тогава говореше лъжи и измислици, а сега хленчиш. Сега щяхме да сме забравили всичко и да отваряме като в света. Но вие направихте това сега и сме затворени", продържи гневно Борисов.

"Радев остави днес под огромна заплаха българите. Заповедта на Кацаров, продиктувана от Радев, постави българите под огромна заплаха в следващите 4 седмици. Днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Петров казва по Нова тв, че вероятно учителите ще трябва да имат зелен сертификат. Малко по-късно образователният министър Денков каза, че ще останем без учители, ако въведем COVID сертификат веднага", даде пример Борисов.

"Тогава е казал, че зеленият сертификат бил проблематичен и срещу правото на свободно движение – било класически пример за непряка дискриминация. А днес той самият дискриминира българите! Какво ще стане в МВР, в армията, в социалните домове, ако там нямат тези сертификати?", попита Борисов.

По думите му няма риск нито сега, нито в далечно бъдеще е казал Кацаров пред пролетта на 2020 г. "А днес обяснява, че е претоварена системата!?Лъжец, измамник!", отсече лидерът на ГЕРБ.

"Избирането на Румен Радев ще струва хиляди човешки животи тези четири седмици, които измислиха сега", каза още Борисов.

"Днес извършиха престъпление. Все едно последните месеци нищо не става. Какво стана от днес за утре. Нали учениците щяха да са последни. Сега излиза, че може през деня да учат онлайн, а вечерта да излязат на дискотека. Абсолютна недомислица. Експертите не искат да се подписват. Само техните хора са подписали под натиск. Имам информация, че Радев им е звънял вечер да ги плаши. Много от партиите мълчат. Занимаваха се с НСО, с бюро, но не и с мерки",  разкри още Борисов. Той попита защо още през лятото не е казано, че ще се въвежда сертификат, за да се подготвят хората, както и защо са затворили зелените коридори.

Лидерът на ГЕРБ попита още защо са различни мерките и за отборите и е имало публика на ЦСКА и да не би да е, защото на Радев синът му играе там.

"Всичко това е заради Радев и Кацаров – няма други виновни! Затова ви изчетох какво са говорили. А те ми сравняват локдауна при нас – ама тогава САЩ и цяла Европа бяха затворени и не се знаеше има ли лечение и какъв е вирусът. А сега навсякъде е отворено, а ние сме затворени като в Русия. Сега лъжат народа с някакъв български сертификат, който важи за Каспичан само", каза Борисов.

Той отговори и на изявление на Асен Василев от вчера, че се крадели 8 млрд. от държавата и че ако няма корупция магистла а"Хемус" може да се построи за една година и попита за 6 месеца управление на Радев защо дори един метър от магисралата не е построен и къде са тогава 4-те милиарда лева. "Защо ги няма тези милиарди, значи по "пътя на Копринката" са изтекли", отчете Борисов.

Той попита и защо са скрили, че е бит спортният министър преди седмица и защо вчера това също е било потулено по отношение на образователния министър. " Ако беше бит Кралев, всички телевизии щяха да излъчват, а не МВР на Рашков да крие. Крие се хаоса вследствие на юмруците! Виновникът е Радев.
Днес най-потърпевши са децата, хората не са на работа, не произвеждат брутен вътрешен продукт, как ще се оправим?", попита още Борисов.

После пак каза – "само да угодят за президентските избори на Радев, а след това какво ще стане, ако продължи натиска на болниците, Кацаров? Пак ще мрънкаш и ще ходиш да се молиш?"

"Днес казва, че ще плащаме 15-20 млн. лв. за тестове, които да са безплатни. Но аз не съм съгласен – защо данъкоплатците ще плащаме? В същото време ще се плаща на лабораториите, докато неговата фирма ги сертифицира тези лаборатории, а това не се разследва от журналистите – че той има фирма, която печели от това и да се види дали няма корупционна практика", каза лидерът на ГЕРБ.

"Всички са заплашени да не говорят, за да не си изгубят работата", каза още Борисов. "Хората затова не им вярват и протестират", отсече бившият премиер

"Толкова исках да има правителство … те предизвикаха такъв хаос, че не виждам как ще се реши. Всичко е подчинено само Радев да спечели", заключи още Борисов. 

"Народът сам си избра – хаоса и юмрука. Аз 12 години правя каквото трябваше. Когато трябваше – отваряме – затваряме, – така беше и в света в условията на чума, която не знае светът как да регулира", отбеляза той.

Междувременно пред медиите Борисов показа своя сертификат за поставени 2 дози ваксина. Той се ваксинира с "Модерна" през юли. Месеци преди това той преболедува коронавируса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст