ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Рашков иска много повече правомощия за разследващите

Автомагистрала "Хемус" Бойко Рашков

„В практиката много често се сблъскваме със случаи, при които не е необходима неотложност и се стига до един момент, в който може да се пристъпи към досъдебно производство. Практиката изисква служителите на реда да изпрати материалите по случая на Прокуратурата. Оттук нататък започва едно неопределено чакане да се реши какво да се прави с тези материали. Мога да дам десетки такива случаи, откакто съм министър на МВР“, обясни вътрешният министър Бойко Рашков във връзка с трудностите, които среща по досъдебните производства.

Той беше изслушан на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. На заседанието присъстват още главният секретар на МВР и директорът на ГДБОП.

По думите му имало преписки, които били оставени без разглеждане вече шест месеца, независимо колко труд и средства са хвърлени по тях. Той каза, че е готов да се извини, ако Прокуратурата е взела процесуално решение.

"Все едно работим в различни държави и по различни проблеми. Това ни накара да се замислим дали това е най-правилния начин, за да се образува едно наказателно производство", подчерта Рашков. Той даде за пример миналото, когато производство са имали право да образуват и служители на МВР и така се е спестявало доста време в този процес.

Той увери, че прокурорите няма да се изолират от процеса на разследването, а ще бъдат подпомогнати, като се даде начало на процеса на досъдебно производство.

„Така ще постигнем и процесуална икономия, защото не всички дела ще преминат през Прокуратурата и така ще спестим труда на колегите чрез разследващите органи“, подчерта министърът на вътрешните работи. Той допълни, че колегите от Прокуратурата и сега били затруднени с разследванията. В същото време прокурорът в нашата страна почти никога не събира доказателства.

„В момента монополът върху разследването е предоставен на един държавен орган. Когато той по една или друга причина не спазва закона, той блокира разследващата дейност в държавата, понякога и по политически пристрастия. МВР нищо не може да направи, защото срещу него седи един човек и подчинените му прокурори. Затова държавата трябва да възстанови разследващата си функция. Ние искаме да постигнем резултати в кратки срокове, спазвайки конвенцията за правата и свободите на гражданите. Нека дадем възможност на тези органи да си свършат работата, защото от тях само изискваме, а те не могат да си свършат работата“, отчете министър Рашков.

"Проектът ни не цели да дистанцира Прокуратурата от разследването, напротив – даваме простор на действията им. Ние не откриваме топлата вода, искаме да се въведе старата практика, която беше полезна", обясни той. По думите му посредническата роля на прокурорите бави разследванията и затова трябва да се премахне.

На въпрос какъв ще е контролът върху разследващите органи при образуване на досъдебните производства, министър Рашков заяви, че това ще става по лична преценка. Имало обаче едно изключение – решението за неотложност може да се вземе във всеки един момент.

„Когато се натрупат материали, това е стандарт и в международния наказателен съд. На прокурора не се изпраща нищо, само се уведомява, едва след това прокурорът взема решение по случая. Ако прокурорът прецени, че няма данни за нарушение – производството може да се прекрати незабавно“, обясни Бойко Рашков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст