ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България намалява своята дигитална конкурентоспособност

криптовалута дигитализация дигитален

България отчита спад по отношение на дигиталната конкурентоспособност за 2021. Това показва класация на Института за развитие на мениджмънта (IMD), цитирано от Българска търговско-промишлена палата, която продължава партньорството си с организацията.

Дигиталната класация е част от 30-годишното изследване на Центъра за конкурентоспособност на Института за развитие на мениджмънта. Измерва и проследява относителната икономическа конкурентоспособност на повече от 60 водещи икономики, оценявайки капацитета на една държава да възприема и изследва цифрови технологии, водещи до трансформация в бизнес моделите, правителствените практики и обществото като цяло.

Класацията се състои от три фактора, а именно: знание, технологии  и бъдеща готовност.

През 2021г. САЩ оглавява класацията на IMD ​​за дигитална конкурентоспособност за четвърта поредна година, заедно с бързо нарастване в представянето на Япония, Южна Корея и Тайван, a Китай е повишила своята позиция в класацията с 15 места.

Три важни резултата са идентифицирани в тазгодишното издание на доклада за дигитална конкурентоспособност. Страните, които изглежда са се представили по -добре, са тези, които са успели да постигнат добри позиции в критерия за бъдеща готовност, тоест са гъвкави и са готови да интегрират ИТ технологиите в ежедневната си практика. Освен това водещите икономики се характеризират със силно представяне в обучението и образованието. Прави впечатление, че водещите икономики имат способността да разпределят капитала между образованието и разработването на нови технологии.

Тазгодишните резултати поставят България на 52-ро място от общо 64 държави, като се отчита не малък спад от 7 позиции спрямо 2020г., когато страната ни заема 45-то място.

У нас се наблюдава спад в проучването за дигитална конкурентоспособност и в трите основни фактора и в осем от деветте подкритерия, а именно: таланти, обучение и образование, научна концентрация, капитал, технологична рамка, адаптивни нагласи, бизнес пъргавина и ИТ интеграция.

Институтът за развитие на мениджмънта (IMD) е швейцарска независима академична институция, основана преди 75 години. В продължение на девет години, той е класиран в Топ 3 на годишното глобално класиране на Executive Education на FT. Основната му цел е да развие лидери, желаещи да променят организациите и да допринесат за просперитет на обществото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст