ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БЗНС застава зад проф. Анастас Герджиков

Инициативният комитет представи номинацията на проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент

На свое заседание Управителният съвет на БЗНС, с представители от цялата страна, взе решение с мнозинство да подкрепи кандидатурата за президент и вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков и на Невяна Митева.

В БЗНС сме разтревожени като партия със 123-годишна традиция за мир и предвид тоталната политическа криза и подмяната на демократичните ценности сме разтревожени от опитите да бъде променена геополитическата ориентацията на България, както и устройството ѝ на парламентарна република. Водени от принципите си, БЗНС реши на предстоящите избори за президент и вицепрезидент да подкрепят кандидат-президентската двойка на Анастас Герджиков и Невяна Митева, съобщиха от формацията. По-късно лидерът на БЗНС даде брифинг съвместно с кандидатите за президент и вицепрезидент.

„Няма да поставяме условия. В лицето на проф. Анастас Герджиков ние видяхме един достоен кандидат. Надявам се демократичната общност да се обедини и да подкрепи този кандидат“, коментира бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев. Той цитира Библията, в която дори пише да се уважават учените хора.

"Искаше ми се демократичната общност да бъде единна и да застане към тези кандидати. Още не е късно и апелирам към всички, които са демократични, да се обединим заедно около нашите кандидати за президент и вицепрезидент. Ние не поставихме условия към тях, но очакванията ни за свързани с това да бъдат пазители на огъня на държавността. Вярвам в силата на характера и духа им", каза Ненчев. Той обяви, че на срещата им се е убедил в авторитета и качествата на проф. Герджиков.

"Хора-ветерани, носители на висок морал, застанаха зад проф. Герджиков", подчерта Ненчев.

За Митева той каза, че е работил с нея и тя е изключително работоспособна и е направила невъзможното да издигне доброто име на армията и България да получи статут на уважаван съюзник в НАТО и ЕС. Той посочи, че всички структури на БЗНС са мобилизирани и вече подготвени и затова веднага започват ударно да работят за кандидатурата на двойката.

"Благодаря на БЗНС за подкрепата и оценяваме този жест високо, защото трябва да гледаме и в миналото, за да се ориентираме как да продължим в бъдеще. Тази подкрепа е безрезервна и благодарим, че ни вярват, че отстояваме общи идеали. Наистина можем да отговорим на техните очаквания и да не ги предадем, както и да постигнем българския народ да тръгне по един път, за който нашите предци са мечтали", каза проф. Герджиков.

"Уважаеми земеделци, дълбоко се вълнувам, че получавам вашата подкрепа. Като добруджанка вашата идея е близо до мен. Радваме се, че ни давате възможност да върнем добрината и мира в живота на хората и ако успеем да го направим, това ще е нашата победа", каза кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева.

Проф. Герджиков отказа да коментира думите на Румен Радев към него.

„Само недобронамерен човек може да отговаря общо и с общи фрази. Казах, че ще се обърна за подкрепа към всички партии. Вярвам, че дори и тези, които са издигнали кандидати, може по-нататък да ни подкрепят или техните избиратели“, посочи проф. Герджиков. 

На въпрос дали могат да загубят избиратели на ГЕРБ, кандидатът за държавен глава заяви: „Не, защото ние бяхме издигнати от ИК, а ГЕРБ ни подкрепиха и независимо, че не сме техни кандидати, вярвам, че избирателите им ще гласуват за нас". 

"Слуховете в жълтите медии са силно преувеличени и още нямаме шеф на щаба", заяви проф. Герджиков на въпрос дали кампанията му се води от Михаил Михайлов.

"Надявам се в следващите години да преодолеем разделението на десницата, но с днешна дата това е факт и затова е логична подкрепата им за Лозан Панов", каза в отговор на въпрос за подкрепения от ДБ Панов  професорът. Той отново подчерта, че ще търси подкрепата на всички партии, дори и тези, които са издигнали кандидати. 

"Вярвам, че десните партии имат и други каузи. Но е важно да се говори за съдебната реформа, защото това ще доведе до върховенство на закона. Това ни е обща цел и вярвам, че ще се разберем и за това", каза той. 

Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева беше издигната от инициативен комитет от 67 именити представители на обществения живот и вече получи подкрепа от ГЕРБ-СДС. Това се случи на специално събитие в НДК  в началото на месеца. 

Председател на комитета е бившият депутат от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Сред подкрепящите официално кандидат-президентската двойка са професорите Боян Биолчев, Вили Лилков, Румяна Коларова, Милена Стефанова и Владимир Атанасов. В Инициативния комитет са ректорите на 7 университета в страната, сред които Икономическия във Варна, Медицинския в Плевен, Тракийския, Аграрния университет в Пловдив и Шуменския. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст