ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Да заиграем: Що е това футголф и какви са неговите правила

футголф

Чували ли сте за спорта футголф? Това е един много интересен спорт, в който се преплитат футбол и голф, или по-точно играе се по правилата на голфа, но вместо стик и топка за голф, се използва футболна топка, а самите дупки са по-големи. Изглежда доста забавен, но се изисква сериозна прецизност на ударите, защото както знаете, целта е да се вкара топката в дупката с възможно най-малко опита.

Произход и развитие на футголф

Игра, наречена кодбол, която е имала подобни правила, постига краткотрайна популярност в САЩ в края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ век. В края на 80-те години швейцарците играят някаква вариация на футголфа, а в Скандинавия също се появяват подобни спортове в началото на 90-те години. Михаел Янсен и Бас Корстен обаче са тези, които първи създават правилата на футголф, измислят дизайна на екипите и също така организират първия турнир в този нов спорт, който става все по-популярен в цял свят. Това става в Холандия през 2008 година. Идеята е взаимствана от тренировките на клуба от английската Висша лига Тотнъм, където играчите упражняват точността на центриранията в края на сесията, опитвайки се да „приберат“ топките от игрището в съблекалнята, с възможно най-малко опита.

Всеизвестно е, че много от футболистите в Западна Европа играят голф в свободното си време, така че не е изненада, че много от тях се насочват и към футголфа – цели 70% от играчите по цял свят са настоящи или бивши футболисти. Освен релаксиращият ефект, този нов спорт осигурява много повече… Чрез него се развива точността на ударите и подаванията, особено тези на далечно разстояние и вече доста треньори по футбол правят тренировките на своите възпитаници именно чрез футголф, разбира се, там където условията позволяват.

Правила на футголф

Играта е подобна на голфа, с изключението, че се използва футболна топка, вместо такава за голф, и тя се рита, вместо да се удря със стик, а на мястото на стандартната дупка има такава, с диаметър 53 сантиметра. Играчът, който премине през всички дупки с най-малко удари е победител. Всъщност, футгофът често се играе на стандартните голф игрища, макар че вече за него се изграждат все повече специализирани такива. Първият изстрел се прави от началната точка на курса, наречен тий, а бункерите с пясък, дърветата, водните препятствия и хълмовете трябва да бъдат заобиколени или прехвърлени, за да се достигне до определената дупка.

Футголфът се играе със стандартна футболна топка (№5), но тъй като тя няма толкова дълга летежна фаза, както голф топките, самите дупки са по-къси. Средно, те са по 140 метра, а парът е до 5 изстрела. Като цяло, този спорт е по-бърз от голфа, а предимството му е, че не се налага да се купуват скъпите клъбове и останалото оборудване.

Ето и някои от изискванията и правилата на клубовете по футголф:

Носете подходящо облекло, за предпочитане, класическото за футголф – голф шапка, фланелка с яка и чорапи с аргайлова шарка (на ромбове), но може и футболен екип. За предпочитане обувките да бъдат за футбол в зала или на изкуствен терен, а също и такива за бягане. Не се позволяват футболни обувки с бутони.

Вашата топка трябва да е ясно различима от тези на останалите играчи.

Уверете се, че вашият изстрел няма да попречи на този на друг състезател! Прегледайте картата с регистрациите и изчакайте своя ред!

Топката трябва да се изрита от позиция, която е на 1,80 метра преди маркера за край на тий-я.

Топката се отиграва само с 1 удар, като кракът ви не може да бъде стъпил върху нея, а задължително е отделен. Не можете да стъпите върху топката и да я плъзнете към дупката, когато вече сте много близо до нея.

Кълбото трябва да бъде статично, за да имате право на удар, а ако вятърът я търкаля, вие трябва да изчакате тя да спре, преди да имате право да я ритнете.

След първоначалния изстрел, топката се отиграва там, където е, не може да я местите и да си я нагласяте на по-удобно място или да местите предмети, които са застанали на пътя ви. Изключение: можете да маркирате мястото на топката и да я вдигнете, когато тя пречи на удара или топката на друг играч.

Играчът, чиято топка е най-далече от дупката е първият, който има право на изстрел.

Редът на игра се определя въз основа на резултатите от предходната дупка. Играчът с най-добър резултат започва първи, последван от втория и така нататък.

Ако топката попадне във водно препятствие, тя се изважда или се заменя, като се поставя на не повече от 2 крачки от водата на брега, в близост до мястото на падането й, но без да се стремите да я доближите до дупката. Тогава се добавя 1 допълнителен удар като наказание за грешката.

Същото наказание се налага и при излизане на топката извън маркерите, показващи границата на дадената дупка.

Уважавайте останалите футголфъри на игрището!!!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст