ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Двама дистрибутори в сектора на денталните доставки обединяват бизнеса си

зъболекари

Водещият дистрибутор на стоматологични продукти в Румъния – „Дентотал Груп холдинг лимитед“ С.А. е уведомил Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/,че има намерение да придобие пряк едноличен контрол върху „Дентатехника“ ЕООД – най-големия дистрибутор на дентално оборудване и консумативи в България, съобщиха от регулатора.

Собственикът на българската фирма е постигнал споразумение за покупко-продажба с „Абрис Кепитъл Партнърс“ – централно-европейския фонд за капиталови инвестиции, потвърдиха и от консултанта по сделката „СОРТИС Инвест“ – София. Тя обаче ще стане факт след одобрение от съответните органи за защита на конкуренцията.

С обединението, „Дентотал Груп“ планира да се превърне във водещия доставчик на стоматологични изделия в Централна Европа.  Стратегията на „Абрис Кепитъл Партнърс“ за развитието на „Дентотал“ е да превърне компанията в платформа с всичко необходимо за дентални клиники и лаборатории. Дейността в България на групата „Дентотал“, към която принадлежи купувачът, са в няколко основни направления:

– продажба на употребявани автомобили и предоставяне на свързани с това услуги;

– доставка на отпечатани картонени опаковки;

– събиране на отпадъци и производство на полиестерни щапелни влакна;

– производство на храна за животни;

– производство на салфетки;

– дистрибуция на дентални консумативи, инструменти и оборудване;

– производство и дистрибуция на дермални филъри и енергийно базирани устройства;

– производство на ролки и хартиени продукти за санитарно-хигиенни нужди.

„Дентатехника“ е основана през 1991 г. и оттогава играе водеща роля в оформянето на съвременната дентална индустрия в България, като въвежда нови технологии на местния пазар, обучава зъболекари, консултира и доставя модерно оборудване за много от най-добрите стоматологични клиники в страната.

Българската фирма е специализирана в: дистрибуция на консумативи за стоматология и на консумативи за зъботехника; продажба на стоматологична апаратура и на CAD/CAM оборудване за денталната медицина; гаранционен и извънгаранционен сервиз за дистрибутираните дентални продукти; продуктови практически курсове и обучения относно дистрибутираните дентални продукти.

"Съчетаването на екипите и опита на „Дентотал“ и „Дентатехника“ със знанията и подкрепата на „Абрис Кепитъл Партнърс“ е изключително обещаващо предложение. Така ще постигнем взаимноизгодно споразумение с „Абрис“ за транзакция, която вярвам ще помогне за ускоряване развитието на сектора на доставка на стоматологични продукти в България и Румъния“, коментира Васил Попов, собственик и управител на „Дентатехника“.

Съгласно уведомлението от „Дентотал Груп холдинг лимитед“ се очаква концентрацията потенциално да окаже въздействие върху пазара на дистрибуция на дентално оборудване и консумативи на територията на България.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

Съобщението е изготвено от „Дентотал Груп холдинг лимитед“, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, коментираха от регулатора.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст