ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фандъкова иска компенсация за гражданите заради цените на газа

Фандъкова

Надявам се държавата в максимално кратки срокове да намери механизъм за компенсация на дисбаланса в цените на природния газ, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията "Зеления преход – решения и предизвикателства за България". 

"Настоящата ситуация с рекордния ръст на цените на природния газ, електрическата енергия и други суровини, прави живота на хората много по-скъп и пораждат огромен скептицизъм. А той може да се овладее само с адекватна реакция както от най-високо ниво на Европейската комисия, така и от националните правителства. Най-актуалната тема за мен като кмет на София и за гражданите са дисбалансите в цените на топлинната енергия и природния газ, които в момента поражда преразходи в рамките на стотици милиони" подчерта кметът. 

По думите й "Топлофикация София" произвежда топлинна и електрическа енергия, която е почти равна на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“. Тя е категорична в това, че това е стратегическо дружество, което не може да бъде заместено по никакъв начин.

"По моя инициатива беше променено законодателството, което позволи диверсификация на източниците на газ за дружеството, а сега завършихме цялостен план за модернизация. Той включва изграждане на нови мощности, които ще отговарят на екологичните стандарти на ЕК поне 30 години напред и заместване на природния газ с водород. Нужни са сериозни инвестиции за постигане на тази цел в следващите три години и аз се надявам, че ще получим подкрепа и от Европейската комисия, и от държавата. За да стигнем до тази инвестиция обаче е нужно да излезем от настоящата криза в сравнително стабилно състояние", заяви Фандъкова. 

В конференцията участваха премиерът Стефан Янев, Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК, отговарящ за Европейската зелена сделка, Мария Габриел, комисар за иновации и научни изследвания, Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства, Н.Пр. Д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания в България. Модератор бе Гергана Паси, председател на PanEurope България.

Столичният кмет посочи също, че се надява Европейската комисия да намери ефективно решение. Може да се обсъди възможността търговията на емисии, която сега е отворена за всички, да се затвори само за енергийните предприятия, което би ограничило спекулациите в цените. Друго предложение е да се позволи закупуването на квоти заедно от няколко предприятия.

Логично е да има и диференциация на предприятията при закупуване на квоти по признака дали тяхната продукция отива директно при крайния потребител, или произвежда енергия, която след това се продава на борсата. Това са различни пазари, в които действат различни регулации, и тази диференциация би била от полза за крайния потребител, каза също Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че още през 2011 г. София се присъедини към Споразумението на кметовете в инициативата на Европейската комисия за опазване на климата. С него е поет ангажиментът да бъдат намалени емисиите на парникови газове до 2020 г. с 22% спрямо нивата от 2007 г. Към 2018 г. София е постигнала намаление от 18%. Това намаление се дължи в голяма степен на инвестициите за намаляване на потреблението на енергия в общинските сгради, модернизацията на градския транспорт и уличното осветление, както и на увеличението на дела на ВЕИ в производството на електроенергия на национално ниво. Общото енергийно потребление на територията на общината през 2018 г. е 14 млн. МВч, като се отчита намаление с над11% спрямо базовата 2007 г., заяви кметът Фандъкова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст