ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 80% спад в оборотите на заведенията след зеления сертификат

празно заведение

Заведенията отчитат над 80% спад в оборотите  след въвеждането на „зеления сертификат“. Според Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) такива спадове не е имало от повече от 30 години.

Трите организации излизат на протест на 28 октомври, за който се твърди, че ще е в цялата страна. 

"Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България отбелязаха дори ден с нула резервации. В условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен! Затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден", се казва в позиция на трите браншови организации.

Те твърдят, че здравния министър Стойчо Кацаров е дискриминирал няколко сектор от българската икономика, като ги е задължил  да работят само с персонал и клиенти със зелен сертификат. Същевременно обаче Кацаров оставил отворена по-голямата част от държавата и по този начин "повечето хора не желаят да се сдобият с документа единствено, за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес".

"Използваме случая отново да опровергаем внушенията на някои от министрите, че зеленият сертификат е въведен по желание на туристическия бранш. Факт е, че имаше срещи, на които ние се съгласихме да работим със „зелен сертификат“, като единствена алтернатива на локдаун. Но направихме конкретни предложения как това да се случи, за да има както здравен, така и икономически ефект. Нашите предложения бяха пренебрегнати, а начинът, по който се въведе зеления сертификат ни обрича на гибел, с което няма как да сме съгласни. Министерство на здравеопазването вече обяви, че няма да признае тестовете за антитела за издаване на зелен сертификат, с което оставя над 1 млн. българи извън потреблението на най-засегнатите браншове. В същото време се издава документ след първа ваксина, което е в разрез с всички Европейски практики и е прецедент за България", допълват от БХРА, СЗБ и БАЗ.

Браншовите организации посочват също, в държавната и общинска администрация, в които е една от най-големите концентрация на хора, продължава да няма COVID-19 и за там не се изисква зелен сертификат. Гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила, не е даде, липсвали и  каквито и да било икономически мерки за подкрепа на засегнатите бизнеси и запазване работата на служителите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст