ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Около 60% от всички ученици са заявили готовност за тестване

Николай Денков мин. на образованието

"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа." Това обяви пред БНР министърът на образованието Николай Денков. Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично. 

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още неколкостотин хиляди теста през следващата седмица. Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", каза Денков.

По думите му е безотговорно от Министерството на здравеопазването да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността: "Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас. Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало здравното министерство, и да се грижим учениците да бъдат в клас."

Според министъра пропуските в учебния материал може да бъдат наваксани, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите: "Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица." 

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст