ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От 1 юли 25 ст. отстъпка за горивата

бензин

Бюджетната комисия в парламента одобри субсидирането с 25 стотинки за литър гориво за зареждане на бензин, дизел и пропан бутан. Мярката ще влезе в сила от първи юли и ще е валидна до края на годината.

"Тази мярка вече доведе до увеличаване на цените по бензиностанциите. Когато бъде приета, ще доведе до ново увеличаване – твърде вероятно", заяви депутатът  Петър Чобанов от ДПС.

Мярката ще струва 150 милиона лева на хазната.

По-рано днес парламентът прие окончателно актуализацията на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса (НЗОК). С промените в парите за Касата се осигуряват 65 милиона лева, които ще бъдат разпределени за различни медицински дейности и заплати на медиците.

По-рано бе одобрено увеличението на пенсиите от 1 юли с 10 % плюс 60 лева, като бяха гласувани и размерите на минималната пенсия от 467 лева и на максималната – 2000 лева. От 1 октомври тя ще бъде увеличена още веднъж до 3 400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Все още обаче не е ясно дали повишението ще се усети веднага с юлските пенсии или след това ще бъде изплатено на пенсионерите.

Остри критики към модела на формиране на увеличението на пенсиите отправиха от ГЕРБ-СДС.

"Предложеният вариант на бюджет прави добавката от 60 лв. вечна, защото в неговите текстове пише, че съответно тези 60 лв. трябва да се начисляват на всяка пенсия, на която човек би придобил право след първи юли 2022 година", заяви Деница Сачева, която е бивш социален министър.

И от ГЕРБ-СДС, и от ДПС имаха свои предложения за новата формула, като и в двата варианта добавките оставаха такива, а не се включваха в основната пенсия.

След като залата отхвърли и искането за по-висок ръст на минималната пенсия от ДПС, д-р Хасан Адемов реагира остро:

"Нашето предложение е като реакция на култовата реплика на вашия вицепремиер, който каза нещо по отношение на бедните в България".

Ще получат ли пенсионерите още през юли новите си по-високи пенсии:

"И ако това не може да се случи – да ги вземат в увеличен размер между 7 и 20, ще се случи малко по-късно…Дали през август, дали с допълнително плащане още през юли към пенсиите, ще си ги получат пенсиите", отговори социалният министър Георги Гьоков.

От първи октомври ще има индексация, която ще осигури по-високи пенсии за около 700 хиляди пенсионери. Отделно от това максималната пенсия ще се покачи още веднъж.

"И искам да кажа защо определихме 3 400 – това е на 100 процента от максималния осигурителен доход и за в бъдеще планираме както максималният осигурителен доход да нараства спрямо средната заплата в страната, така и таванът на пенсията да върви с този ръст на максималния осигурителен доход", обясни Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

Почти без дебати депутатите одобриха и финансовата рамка за Здравната каса, където приходната и разходната част се увеличават с над 65 милиона лева от първи юли.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира въпроса с гласуваните повече разходи в актуализацията на бюджета, приети от опозиционните партии.

"Според депутатите, които гласуваха допълнителните разходите, те смятат, че има и допълнителни приходи, които биха се появили. Министерството на финансите не споделя тази оценка, но в крайна сметка парламентът решава", посочи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст