ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От четвъртък у нас влиза сила зелен сертификат за антитела

"Зелен сертификат"

От четвъртък у нас ще влезе в сила зелен сертификат за антитела. Това обяви на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров. "Изискването е лабораторното изследване да бъде извършено и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човекът да може да получи сертификат", обясни Кацаров. Документът ще е валиден 90 дни. Ще важи единствено на територията на нашата страна. Няма да се зачита за пътувания в чужбина. Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани. Целта му е да бъде издаван на хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса.

Със сертификата може да се сдобият хора, които са изкарали безсимптомно вируса, които са си купили от аптеката антигенен тест, не са отишли в болница и са се самоизолирали, както и хора, които са постъпили за лечение по-късно и не са имали възможност за верификация с PCR или антигенен тест. "По този начин косвено ще получим информация и за това колко хора действително са се срещнали с вируса. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините, и във вируса. Цифрата, която ще бъде прагова, ще бъде 150 на BAU на ml", обясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова допълни, че няма конкретни фиксирани тестове за антитела. "Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност, да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела. Когато антителата спаднат по-ниско, те не са ефикасни и пак можем да се разболеем", обясни тя. Удостоверението ще бъде издавано от Националната здравно-иформационна система. То ще бъде изпратено и до лабораторията.

30% повече заразени с COVID-19 има в сравнение с предишните вълни, коментира още служебният министър Стойчо Кацаров. Броят на починалите, съотнесен с броя на заразените в момента е 3,5. Най-високата стойност, регистрирана от август насам, е 5,6. За сравнение – леталитетът от предишните вълни е стигал до 10. Очевидно медиците се справят по-добре при сегашната вълна, затова смъртността е по-ниска, съотнесена към броя на заразените, съобщи министър Кацаров. Броят на хоспитализираните, съотнесен към броя на заразените, също е по-нисък в сравнение с предишните вълни.

Във връзка с проблемите със снабдяването с тестове по училищата министърът призова за спокойствие. Днес ще бъдат доставени още 80 000 теста. Общото поръчано количество е над 1,4 млн. теста. Здравните власти правят всичко възможно до края на седмицата или най-късно следващия вторник да доставят на МОН цялото количество тестове.

За предстоящите избори министерството на здравеопазването е предложило на Централната избирателна комисия всички членове на секционните комисии и застъпниците да бъдат със зелен сертификат. Ако някой от тях няма зелен сертификат, здравните власти са готови да предоставят безплатни тестове. От ЦИК са отхвърлили предложението. Затова изборите ще се проведат при противоепидемичните мерки, при които бяха проведени и предишните избори тази година. Наличието на зелен сертификат ще остане само препоръчително.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст