ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков: Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери

Кирил Петков

Важно е, когато една политическа партия даде своите заявки преди изборите – да ги следва. По този повод предложението на „Продължаваме Промяната” за премиер ще бъде Кирил Петков, а за финансов министър – Асен Василев”. Това каза самият лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Партията е първа политическа сила с 25.65%, при 99.51% обработени протоколи. "Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност или образованието му е по-добро, бихме се вслушали. Не влизаме с идеята за кариерни развития за никого", уточни Петков пред Нова телевизия.

"Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярваме, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с ИТН", обясни лидерът на ПП. Той добави, че желанието на партията му е да се направят работни групи, които да съберат всички партии, с които евентуално ще влязат в коалиция: "Да започнем да говорим по тези политики с експертите на всяка от силите."

Лидерска среща също ще има, а разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало: "Да влезем в преговори, които ще дадат резултат с ясни политики и с ясното им изпълнение", уточни още съпредседателят на ПП. Той посочи, че има намерение да се излъчват на живо онлайн част от срещите на работните групи. "Ползотворно ще е за българския народ да чуе какви са политиките и кои са различията, по които дебатираме. Да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии. Всички трябва да знаят, че имаме обща национална цел", отбеляза Петков.

Той обяви, че вече се е чул с част от политическите лидери. "С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави Трифонов. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа", каза Кирил Петков. За разговора с лидера на „Има такъв народ” допълни, че не са преговаряли: "Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните."

В споразумението с останалите партии лидерът на ПП коментира, че ще бъдат включени максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели: "Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява", смята политикът.

"Имената трябва да следват ясните дефиниции за всяка една от позициите. Не можем да говорим за името, без да сме дефинирали какво трябва да направи този човек или какви характеристики, успехи, лична биография да има", счита Петков. По думите му най-важно е да не се влезе в лидерски дискусии от типа "моят човек – твоят човек": "Въпросът е, че трябва да направим А отбора на България. Този отбор има дефиниции, образование, постигнати успехи. Всеки един от нашите коалиционни партньори има правото да предложи такъв човек."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст