ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ричард Алибегов се закани с бойкот на новите мерки

Ричард Алибегов

Бойкот на новата заповед за противоепидемичните мерки обеща Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Пред БНР той поясни, че ресторантите и нощните заведения ще работят в обичайното си време. 

"Когато имаме над 85% ваксиниран персонал и допускаме клиенти със "зелени сертификати", не виждаме причина да се стига до тази заповед. Навсякъде в Европа се толерират хората, които са ваксинирани. Персоналът ни е отговорен към обществото, ваксинирани са, не можем да го оставим на улицата… Освен това няма никакви икономически и социални мерки, прикрепени към здравните мерки", обясни той. 

Алибегов уточни, че са наети адвокати, които ще обслужват потърпевшите от актове, съставени от контролиращите органи. И поясни, че през последните седмици има "огромен отлив на клиенти и в повечето дни трудно се достига до 50% запълване на капацитета". 

Новите противоепидемични мерки за намаляване на работното време и на до 50 процента на капацитета на посетителите в заведения трябва да влязат в сила на 27 януари. Запазва се изискването за представяне на зелен сертификат за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение.

Вчера Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до премиера Кирил Петков с искане бизнесът им да не бъде затварян при нови ограничителни мерки в борбата с коронавируса. От бранша подчертават, че 80 процента от персонала е ваксиниран и това е предпоставка да не бъде оставян без работа.

"Да задължиш работещите в даден сектор да се ваксинират, след това да им кажеш, че не е имало смисъл и да ги затвориш, ограничиш и оставиш без препитание, за нас, за нашите клиенти и за обществото е абсолютно грешно, вредно, нелогично и дори антиваксърско", пишат в писмото си собствениците на заведения.

От бранша бяха сред първите, които настояха COVID сертификатът да бъде въведен и за администрацията, като Народното събрания, Министерския съвет и някои министерства вече го направиха. 

Сега те пишат до премиера, че "предстои те отново да бъдат ограничени в правото си на труд за сметка на множество сфери, в които "зелен сертификат" не се изисква и респективно много малко хора се ваксинират".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст