ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само за 2020 г. COVID-19 отне милиард евро от авторите на музика

музикална сцена

Близо един милиард евро са изгубили авторите на музика, сочи доклад за 2020 г. на Световната организация на дружествата на композитори и автори – CISAC. От организацията отбелязват, че в световен план има спад от 10.7% на събраните авторски възнаграждения за музика.

Това връща събраните авторски възнаграждения за музика на нивата отпреди 2017 г., като през 2020 г. те възлизат на 8.12 млрд. евро, а предишната година (2019 г.) са били в размер на 9.17 млрд. евро.

Тези данни са от Доклад за глобалните приходи от авторски възнаграждения през 2020 година на Световната организация на дружествата на композитори и автори – CISAC, който е публикуван днес (27 октомври).

От CISAC обясняват спада в музикалния сектор с ограничаването на публичното изпълнение на музика заради пандемията.

Авторските възнаграждения от изпълненията на живо са спаднали с 45.2% заради рестрикциите, наложени заради COVID-кризата. В такава изънредна ситуация основните приходи за авторите на музика са от телевизионно и радио излъчване, от препредаване чрез кабелните, сателитни и IPTV оператори. Прави впечатление, че и там приходите са намалели с 4.4% спрямо събраните възнаграждения през 2019 година. Причината е, че все повече хора предпочитат да слушат музика не от радиото или телевизора си, а от компютъра или телефона. Това обяснява защо приходите от дигиталния сектор са нараснали заедно със засиленото потребление на стрийминга, като през 2020 г. те са се увеличили с 16.2%, достигайки 2.4 млрд. евро.

Нова тенденция е, че за първи път приходите от дигиталния сектор изпреварват тези от сектора на публичното изпълнение на музика, с което са се превърнали във втория по големина източник на приходи за авторите. Това отбелязват от българското дружество на композиторите и авторите у нас – "Музикаутор".

Въпреки това от "Музикаутор" посочват, че тези приходи все още не компенсират справедливо авторите за реалното потребление на тяхната музика в интернет. Това е така, защото, от една страна, рекламодателите все повече насочват ресурси за промотиране на своите стоки и услуги в дигиталното пространство, а от друга – музикалното съдържание нараства прогресивно в интернет.

Все пак от "Музикаутор" отчитат, че се наблюдава положителна тенденция – дигиталните платформи се стремят да увеличават дела на възнагражденията за авторите в рамките на общия микс за всички правоносители.

От доклада на CISAC, в който освен "Музикаутор" членува и "Филмаутор", става ясно още и че през 2020 г. събраните авторски възнаграждения от България (общо за български и чужд музикален и филмов репертоар) представляват 0.008% от нейния Брутен вътрешен продукт, докато средният процент за света е 0.013%. С това страната ни се нарежда на 50-то място сред всички наблюдавани от CISAC държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст