ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще подкрепят производителите на тютюн и след 2022 година

тютюн

България има дългогодишни традиции при отглеждането на тютюн и развитието на тютюнопроизводството в определени региони в страната има социално-икономическо и демографско значение. Тези производители се намират в най-необлагодетелстваните райони и площите, засети с ориенталски тютюн, трудно могат да бъдат използвани за отглеждане на алтернативни култури и затова процесът на създаване на алтернативни дейности в България е много труден. Това отбеляза заместник-министърът на земеделието Момчил Неков пред Международното изложение за преработватели и търговци на тютюневи изделия WT Europe, което се провежда в София.

Това са причините, поради които в периода 2015-2022 г. България прилага преходна национална помощ за тютюна, която е продължение на схемата за национални доплащания. Помощта е насочена към подпомагане на доходите на производителите на тютюн и не стимулира увеличаване на производството.

Според заместник-министър Неков изграденото производство на висококачествени сортове тютюни, натрупаният производствен опит на няколко поколения и създадените традиции, както и уникалните местни природни условия трябва да продължат да се използват в интерес преди всичко на местните общности от засегнатите райони на страната.

Това е една основа за запазване на сектора, но само по себе си не е достатъчно. Условията, в рамките на които се развива този сектор днес, са вече много различни и изискват по-нови подходи към заетите в него. „Той се нуждае от по-голям период от време, за да намери своя баланс, без това да доведе до сериозни последици за уязвимите региони на страната, които нямат икономически алтернативи“, отбелязва Момчил Неков.

Днес в Института по тютюна и тютюневите изделия, и като част от структурата на Селскостопанска академия, извършва комплексни научни изследвания на земеделската култура тютюн от семето и алтернативното му използване до тютюневите изделия и тютюневия дим. Институтът е лицензиран производител на качествени семена за всички сортови групи, като по този начин обезпечава 90% от тютюнопроизводството у нас. Той разполага с единствения в България лабораторен комплекс за контрол на тютюн и тютюневите изделия.

Според заместник-министър Неков, България е предприела необходимите действия за продължаване подкрепата на доходите на тютюнопроизводителите и в периода след 2022 г., като необвързаната с производството преходна национална помощ за тютюн е включена в Националния стратегически план.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст