ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

У нас сроковете за зеления сертификат не се променят

"Зелен сертификат"

За момента не се предвижда никаква промяна в сроковете на действие на зеления сертификат в страната. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Договореното на международно ниво – да бъде скъсен срокът на цифровия COVID сертификат, е само за цел пътуване и преминаване през границите и не засяга сроковете, за които той е валиден в България, допълни той.

"В понеделник бяха оповестени нови правила от Европейската комисия, според които от 1 февруари всички издадени цифрови COVID сертификати в ЕС са със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза.  Много страни в Европа намалиха срока и на шест месеца, обсъжда се някъде дори да се намали на три. Засега този въпрос не сме го поставяли на обсъждане", уточни главният държавен здравен инспектор.

Кунчев напомни, че за тези, за които са изтекли деветте месеца, ако си направят бустер, също им се издава сертификат, който да им послужи, когато пътуват зад граница. Срокът на бустерната доза също не е обсъждан. "Засега той е безсрочен, когато се натрупат медицински данни за това колко дълъг е имунитетът, ще има някакъв предложен срок", добави той. Не се предвижда и никаква промяна в сроковете на действие на сертификатите и за преболедуване вътре в страната.

"Дали персоналът на заведението е ваксиниран е много важно за работата му, но това не влияе на възможността за предаване на вируса между посетителите", отбеляза доц. Кунчев по повод обявената готовност за протест от собствениците на заведения заради намаленото им работно време. 

"Да пиеш дезинфектант е лудост. Хлорният диоксид освен да убие вируса, може да убие и вас. Това вещество не е предназначено за пиене по никакъв начин", коментира експертът за практиката някои хора да използват белина за лечение на COVID-19.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст