ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВиК-Пловдив бави реконструкцията на Пречиствателната станция в града

вода

Кметът Здравко Димитров настоява ВиК-Пловдив да разчисти спешно строителната площадката за реконструкцията на Пречиствателна станция на Пловдив, съобщиха от общината.

„Това е най-големият обект от Водния цикъл и не бива да се допуска неговото забавяне“, е подчертал кметът на среща с управителя на “Водоснабдяване и канализация” ЕООД Пловдив инж. Огнян Кулишев.  Градоначалникът е поиска график за разчистването на утайките, които в момента пречат за фирмата изпълнител да започне работа.

По данни на инж. Кулишев в зоната на Пречиствателната станция през годините има натрупани над 16 хиляди тона утайки, което е много сериозно количество. „Ние сега трябва да се справим с този наследен проблем и ще предприем  поетапното извозване на количествата и предаване за обработка в завода в Шишманци и във Фермата за производство на биотор“, е обяснил управителят на ВиК-Пловдив.

Кметът е поискал също да се изясни въпросът чий е финансовият ангажимент за третирането на извозеното количество. „Утайките се преработват по строго определен ред и тяхната обработка се заплаща. Цената е калкулирана в стойността на водата, а таксите се събират от ВиК, така че ваш е ангажиментът да заплатите за третирането“, е подчертал кметът. По думите на инж. Кулишев дружеството изпитва сериозни финансови затруднения, но ще направи всичко необходимо да си поеме разходите.

Началото на реконструкцията на Пречиствателната станция на Пловдив беше дадено през юни. Проектът е единственият по рода си в България, защото освен биогаз ще се произвежда и електричество, ще има и чиста вода на изхода. Съоръжението ще има соларен парк, чиято соларна енергия ще се използва за термичната обработка на утайки, подчертава той. Чрез биогаз ще се произвежда електроенергия, която ще задоволява нуждите на станцията.

Пречиствателната станция е част от Водния проект и е на стойност 70 милиона лева. Той е част от „Интегрирания проект за водите на град Пловдив – етап I“, който се финансира със 115 милиона лева от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст