ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вучич: Сърбия ще купува оръжие от когото си иска

александър вучич

Сърбия ще продължи да се въоръжава с руско, китайско и друго оръжие, заяви президентът Александър Вучич във вторник, въпреки опасенията в региона и на Запада, че въоръжаването на балканската страна в последно време може да доведе до ново напрежение в част от Европа, която все още се възстановява от войните през деветдесетте години, предаде Асошиейтед прес.

Откривайки изложение на въоръжение и военна техника, което съвпадна с двудневна среща на върха, отбелязваща 60-ата годишнина от първата конференция на необвързаните държави, сръбският президент Александър Вучич заяви, че "Сърбия е свободна и независима страна", която няма да търси чуждо мнение откъде да купува оръжие.

Ако някой си мисли, че трябва да искаме от САЩ или ЕС да вземат решение за нашите оръжия, нека закрием държавата, заяви Вучич на оръжейния панаир.

Широко разпространено е мнението, че със своята националистическа политика Сърбия е предизвикала кървавото разпадане на бивша Югославия през деветдесетте години. Страната напоследък се въоръжи предимно с руски и китайски военни самолети, дронове и противовъздушни системи, отбелязва АП.

Ние сме свободна страна, която иска да възпре потенциална агресия, заяви Вучич, добавяйки, че макар Сърбия да се намира на "пътя към Европейския съюз, тя иска сътрудничество с всички".

Въпреки че официално Сърбия се стреми към членство в ЕС, страната отказа да съгласува външната си политика с 27-членния блок и вместо това укрепи съюза си с Русия и Китай, посочва АП.

Сърбия често е обвинявана, че работи със славянския си съюзник Русия, за да дестабилизира съседна Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. За да се присъедини към ЕС, Сърбия се нуждае от подкрепата на всички членки на съюза, но правителството поддържа студени отношения с балканската си съседка Хърватия – последната нова членка в блока, напомня агенцията.

Вучич заяви, че провеждането на срещата на страните, които не са обвързани с НАТО или друг военен блок, заедно с оръжейния панаир на същото място е "само съвпадение". Критици заявиха, че събитията са съвпаднали, за да бъде предложено оръжие на необвързаните развиващи се страни.

Вучич каза, че те могат да купят оръжие на добра цена.

Движението на необвързаните бе формирано преди 60 години като противовес на властта на Съветския съюз и САЩ. То загуби голяма част от влиянието си след края на Студената война, напомня АП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст