ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Здравните власти разхлабват COVID мерките

Стойчо Кацаров

Извънкласните обучение и занимания могат да се провеждат от 1 декември, ако се извършват в безопасно среда. Това предвижда нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров.

По време на брифинг здравният министър каза, че известно разхлабване на мерките може да има, защото епидемичната обстановка се подобрява. Според него утре вероятно България ще излезе от тъмночервената зона.

"Епидемичната крива стигна ниво почти равна на 500. Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население", уточни съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова.

От 1 декември се улеснява и влизането в страната на хора със зелен сертификат. В същото време от едно на три денонощия се удължава срока на карантината, за влезлите в страната без сертификат и тест. Това няма да важи за влизащите в страната от Южна Африка, които ще са под карантина две седмици.

Министър Кацаров посочи, че с четири месеца се удължава извънредната епидемична обстановка.

Срещу фалшивите сертификати 

Най-голямото наказание за хората, които използват фалшив сертификат, е самият вирус. Можеш да излъжеш администрацията, но вирусът – не. Така здравният министър коментира случая, при който 27 годишен мъж, притежавал фалшив сертификат е починал в ИСУЛ. 

"Фалшивият сертификат е възможно най-глупавото нещо. Това е все едно да тръгнеш срещу куршум без бронежилетка и да заблуждаваш другите, че си я сложил. Това ти гарантира само неприятности. Надявам се все повече хора да го разберат", каза министърът. 

На въпрос ще са задължителни ли зелените сертификати в Народното събрание, здравният министър остави решението на депутатите. Той им препоръча да установят режим на вход със зелени сертификати, тъй като парламентът не е обикновено работно място, а и депутатите би следвало да демонстрират отношение към тази политика.

Кацаров награди със златен медал проф. Кожухарова за справяне с епидемията 

"Ако някой ни е помогнал най-много със съвети, оценка, анализ, препоръки как да се действа в тази ситуация, това е проф. Кожухарова", обяви Кацаров.

Той допълни, че благодарение на нея не се е стигнало до локдаун и не се е допуснало болниците да изнемогват при тази вълна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст