ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако няма локдаун, училищата ще затворят поради липса на персонал

Лъчезар Томов

До ноември България ще бъде изцяло в „тъмночервената” зона. Това прогнозира в студиото на NOVA Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. Според него здравната ни система отново няма да издържи на натиска. 

„Вероятно има 6 пъти повече преболедували, отколкото е известно, защото у нас се правят малко тестове и има огромна скрита заболеваемост. В Сърбия и Румъния , където се правят повече изследвания и има двойно повече ваксинирани, имат по 8-10 000 случая на ден. Така, че има основание да се твърди, че и при нас ще стане така до месец, ако не се вземат мерки", уточни той. 

"Това, което видяхме при отварянето на училищата, беше рязък скок при заболеваемостта на децата", посочи той. Ако няма локдаун, училищата ще затворят поради липса на персонал.

Експертът прогнозира, че ще има още по-голям скок при заразяванията на деца. Според него трябва да се увеличат неинвазивните тестове при тях.

В Габрово има почти 500 карантинирани паралелки в училищата, обяви математикът. „След отварянето на учебните заведения имаме рязък скок на болните деца. В много от тях мерките не се спазват. Много родители не дават да се правят тестове на децата им. Учителите пък не искат да се ваксинират, не се носят маски в час”, заяви Томов.

По думите му в момента официално знаем за 20 000 починали, но реалният брой на смъртните случаи е двоен.

По думите му, нощните заведения още от началото са огнища на свръхзаразявания, където е било установено още в Южна Корея.

От ресторантьорския бранш междувременно представиха свое изследване, според което 70% от българите не са уязвими от коронавирус. Те заявиха, че не вярват в моделите на математиците и ги намират за манипулативни. 

„Наслушахме се на всякакви изследвания и всички са обвързани само и единствено със заведенията. Направихме анкета сред собствениците на ресторанти и барове. 46% от тях са преболедували вируса, но едва 6% са регистрирани. Тоест, имаме огромна скрита заболеваемост. Видно е, че новите случаи не намаляват при затваряне на заведенията”, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на NOVA.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст