ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков: Ще подпишем предизборно споразумение с ДБ и ИБГНИ

ЦИК Кирил Петков

Първите ни партньори са „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Там имаме най-изчистена теза за общо действие и смятаме даже да подпишем документ, който след изборите да се превърне в коалиция. Да покажем на българския народ, че вярваме, че следващото правителство ще бъде коалиционно.

Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в студиото на bTV.

„Ще го наречем принципи на бъдещо управление, в които ще сложим всички важни за нас неща – да не се покачват данъците, смяна на главния прокурор, здраве и образование да са основни приоритети. Никой, който гласува за една от тези три партии, да не се чуди какво ще се случи след изборите. Да, ние, ще се явим под форма на коалиция“, добави той.

Петков обясни, че са отворени за разговори с  „Има такъв народ“.

„Имам позитивни комуникации с част от хората, например Мика Зайкова, която е истински човек от профсъюзите, който разбира работниците и с нея много си взаимодействаме като теми и разговори. Много бих се радвал хора като нея пак да са част от листите им, защото през тези мостове ще стане комуникацията. Другото, което е много важно, е егото на част от техните лидери да бъде понамалено. Засега няма да каним ИТН в предизборното ни споразумение“, поясни той.

По думите му, преди да седнат да говорят с ДПС, те трябва да кажат, че „г-н Пеевски наистина е символ на корупцията“.

„За ГЕРБ въпросът стои по същия начин, когато се каже да наистина тези язовири, вместо да струват 630 млн., трябваше да струват 200 млн. и 400 млн. сме ги дали най-вероятно на едни наши хора. Тогава защо да не седнем да говорим с тях“, каза Петков.

Бъдещи министри

„Много бих се радвал Министерството на правосъдието да се ръководи от министри на „Демократична България“, защото там има много капацитет за независима съдебна система. В социалната дейност много бух се радвал да е на „Изправи се БГ! Ние идваме“, те имат много силен ляв фокус върху социалните дейности“, заяви лидерът на „Продължаваме промяната“.

Според Петков транспортният министър би бил бизнесмен, чиято компания е една от най-добре оценените в България.

„В един мечтан за мен свят, който мисля, че може да бъде реалистичен, е 121 депутати в парламента, Румен Радев да си остане президент, а Лозан Панов много бих се радвал да го видя като главен прокурор“ добави той.

Логото на „Продължаваме промяната“

„В логото на „Продължаваме промяната“ има една мечта България да е мястото в Европа с най-доброто качество на живот. То не е само пари, а и запазване на природа, добро образование, здравеопазване. Трябва заедно да бутнем вратата, да отворим и да влезем“, обясни Петков.

Той допълни, че листите им за изборите са със страшно позитивни, успели, независими хора.

„Те са със същия заряд като нас, вярвам все повече, че 30-те процента вот, които ги сложихме като цел са съвсем реални“, каза още Петков.

Казусът с канадското гражданство

„На 21 април подадох всички документи за отказ от канадското ми гражданство, това е датата на моето волеизявление. Канадската държава започва административна процедура, която обикновено трае между 4-8 месеца и кога тя ще издаде тази бележка е работа на административната служба на Канада. Вярвам, че като български гражданин съм направил всичко по силите ми да не бъда канадец след 21 април“, разясни бившият служебен министър на икономиката.

По думите му на 20 август е уведомен от канадските власти, че процедурата е завършена, а до 8 октомври ще даде бележката в Конституционния съд.

„За четири месеца спряхме пари на много хора. Предполагам, че в следващите 60 дни ще говорят и биха се надявали да се случат две неща – Конституционния съд да ми откаже и да го направи много бързо. Това би било страхотен кеф за тях. Когато встъпвах в длъжност като министър подписах декларация, че съм само български гражданин, защото вярвам, че точно на 21 април се отказах от канадското си гражданство“, каза още той.

Петков, заяви, че не се чувства виновен, защото е направил всичко необходимо по казуса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст