ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Почина френският бизнесмен Бернар Тапи

Бернар Тапи

Френският бизнесмен и бивш министър Бернар Тапи е починал тази сутринта от рак на 78-годишна възраст, съобщи семейството му.

Съболезнования изказаха френски политици и футболният клуб "Олимпик" (Марсилия), на който Тапи бе президент и изведе до титлата в Шампионската лига през 1993 година. Френският премиер Жак Кастекс отдаде почит на бившия евродепутат и министър, определяйки го като "боец".

От 2017 г. Тапи се бореше с рак на стомаха и състоянието му постепенно се влошаваше.

Тапи е роден в Париж през 1943 година. Той е син на водопроводчик и след детство в бедните предградия успява да стане един от най-богатите хора във Франция и да купи "Олимпик" (Марсилия) през 1986 година, а компанията за спортни стоки "Адидас" (Adidas) – през 1990 година.

Предприемачът съживява западащия клуб и го извежда не само до титла в Шампионската лига, но и до петкратна победа в първенството на Франция.

Същевременно навлиза в политиката, привнасяйки чар в консервативните политически среди на Франция и намирайки подход към младежите и работническата класа.

Тапи привлича вниманието на нацията в дебат с лидера на крайната десница Жан-Мари Льо Пен през 1989 година. През същата година за първи път е избран за депутат, с което започва възходът му към правителствени позиции.

Той участва в кабинета на президента социалист Франсоа Митеран като министър за градските райони през 1992-1993 година. В средата на 90-те обаче позицията му започва да се разклаща с натрупването на бизнес проблеми и съдебни дела.

През 1995 г. той е осъден на затвор за договаряне на мачове, докато е бил начело на "Олимпик" (Марсилия). Две години по-рано е продал "Адидас" и това става началото на най-дългата и сложна юридическа сага около името му. Случаят продължава над 20 години на разследвания и съдебни решения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст