ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата търси варианти, за да осигури субсидията за туроператорите

Министерство на туризма

Министърът на туризма доц. Стела Балтова обсъди по спешност с туроператори от Асоциацията на туристическите агенциите, законовите промени, които се предприемат във връзка със спряната държавна помощ, популярна като "35 евро на седалка".

Обнародваните на 16 септември в брой 77 на Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. наложиха ведомството да прекрати процедурата по набиране на заявления за кандидатстване за периода от 1 юни до 31 декември 2021 година.

Министър Балтова представи становище, което предвижда да инициира възобновяването на схемата в дизайна й до 15 септември чрез внасяне на предложение от Министерски съвет на законодателна промяна, която да отмени обнародвания на 16 септември текст. 

Тази предстояща промяна ще има за цел възстановяването на схемата за туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, без да се налага изискването за използване на български авиопревозвачи.

Въпреки прекратяването на третата фаза на схемата, периодът за който тя е нотифицирана, ще бъде включен в подновената схема след изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците. По този начин ще бъдат преодолени негативните последици от настоящата промяна на текста.

"Това, което няма да позволим", декларира министър Балтова, "е да пострада имиджът на дестинацията, допусната е неточност и правителството работи по връщане на стария дизайн.

"Предложението за промяна ще бъде внесено веднага след като бъде сформирано 47-то Народно събрание, увери служебният министър в разговора с бизнеса.

Министерството на туризма ще използва всички възможни средства за запазването и реализирането на държавната помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм, тъй като схемата е важна част от цялостния пакет мерки за насърчаване на пътуванията към България и възстановяване на позицията на страната ни като предпочитана целогодишна дестинация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст