ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС обновява политиката си за Арктика заради Русия и Китай

Вратите на Арктика

От края на Студената война Арктика се превърна в зона на мир и международно сътрудничество. Това обаче се променя в последните години. Русия засилва военното си присъствие, а Китай желае да добави маршрут през северните морета към своята инициатива „Един пояс, един път“.

Европейската комисия е в процес на обновяване на политиката на ЕС за Арктика, което се очаква да стане до края на 2021 г. На пленарната сесия в началото на октомври Парламентът ще обсъди и гласува своята позиция по темата.

„Нужна е спешна промяна на начина на възприемане на Арктика. Все по-напрегнатата международна ситуация ни принуждава да преразгледаме нашата политика. Арктика няма повече да бъде далечно и недостъпно място, а ще има ключова роля за бъдещето на Европа“, заявява Ана Фотига (ЕКР, Полша), автор на доклада на Парламента.

В региона живеят около половин милион граждани на ЕС от Финландия, Швеция и Дания, като се вземе предвид, че жителите на Гренландия са датски граждани.

„Стратегията на ЕС трябва да отразява новите реалности относно сигурността в региона, растящото геополитическо напрежение и появата на нови фактори като Китай“, смята  Фотига. „Москва гледа на Арктика в дългосрочен план и се опитва да наложи набор от правни, икономически и военни факти. По този начин тя въвежда глобално напрежение в регион, който искаме да опазим като зона на мирно и плодотворно сътрудничество“.

Докладът на Парламента призовава Русия да спазва международното право и да се съобразява с последиците от действията си. Текстът също така подчертава, че евентуално сътрудничество с Русия в Арктика не трябва да подкопава целите, които ЕС преследва с налагането на санкции в други области.

Ана Фотига, която бе част от парламентарна делегация в Дания, Исландия и Гренландия през септември, заявява, че е нужно по-голяма координация на ниво ЕС и сътрудничество с партньорски страни, които спазват международното право.

Богат на ресурси регион

Ролята на Арктика в търговията, корабоплаването и опазването на околната среда също не трябва да се пренебрегва, заяви  Ана Фотига.

Расте интересът към редките минерали в Арктика, които могат да се използват за разработването на нови технологии − както за граждански, така и за военни нужди.

„Европа трябва да намали зависимостта си от Китай за тези материали“, посочва полският депутат.

Парламентът се опасява, че Русия и Китай ще експлоатират ресурсите на региона, без да вземат предвид екологичните щети от дейността си. Инвестициите на Китай в стратегически инфраструктурни проекти и опитите за придобиване на права за минно дело са сходни с политиката на Пекин спрямо други части на света. Затова депутатите искат страните в Арктика да правят внимателна преценка на потенциални чуждестранни инвестиции.

Докладът отбелязва голямото числено предимство на Русия по отношение на ледоразбивачите, както и напредъка в тази област от страна на Китай. ЕС трябва да насърчава строителството на повече ледоразбивачи под европейски флаг, смятат депутатите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст