ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Кимкооп” инвестира над 7 млн. лв. в новата си фабрика в “Тракия ИЗ”

кимкооп

"Кимкооп Холдинг", българската компания за високоспециализирана оптична техника и един от лидерите в производството на инфрачервена оптика в България, откри в "Тракия Икономическа Зона Пловдив" новата си фабрика, в която инвестира над 7 млн. лева, съобщиха от дружеството. На специална церемония и в присъствието на заместник-министъра на икономиката Красимир Киряков и на  Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив, изпълнителните директори на компанията – Георги Георгиев и Калин Георгиев, обявиха и план за разрастване на екипа в следващите 2 до 3 години – от 50 до 120 висококвалифицирани специалисти.

С откриването на уникалната за Пловдив фабрика за прецизна оптика, "Кимкооп" става първата компания в България, която разширява присъствието на оптичната индустрия от традиционните за сектора градове Панагюрище и София към индустриалния център на Балканите – "Тракия Икономическа Зона". В новата оптична фабрика компанията ще произвежда висок клас специализирани оптични компоненти, които се използват в различни индустрии като кино, медицина, автомобилна, авиационна и космическа, отбрана и сигурност. В духа на Индустрия 4.0, новата производствена база е оборудвана с ултра-прецизни машини последно поколение с микропроцесорно управление, а голяма част от процесите са напълно автоматизирани и дигитализирани, с цел увеличена производителност, предвидимост и контрол.

"Новата ни фабрика в Пловдив бележи следващ етап в развитието на "Кимкооп". Навлизаме в индустриалното сърце на Балканите, което ще ни позволи да се разгърнем благодарение на концентрацията на квалифицирани специалисти, енергията и прогресивността на региона“, споделя Георги Георгиев, основател и изпълнителен директор на фирмата.

"Кимкооп" e българска компания с 30-годишна история на международния оптичен пазар. Тя разработва уникални за България и региона технологии в партньорството с водещи чуждестранни експерти, а фокусът ѝ е изцяло експортно ориентиран към световните пазари като основни сред тях са Франция, Великобритания, САЩ, Израел, Германия и Италия. Сред клиентите на компанията са огромни концерни в сферата на индустриалното оборудване, авиационни, космически и отбранителни технологии.

"Развитието на технологиите бележи безпрецедентен ръст, дори в условията на пандемия. Това разширява хоризонтите и пазарите за специализираните оптични елементи на "Кимкооп", които имат приложение в множество сфери. Искахме да отговорим подобаващо на бурното развитие и Пловдив и локалната екосистема бяха естественият избор за нашата нова производствена база“, казва Калин Георгиев, управител на "Кимкооп".
Ключов инвеститор и съветник в компанията e Светозар Георгиев, един от създателите на най-успешната българска ИТ компания – Telerik, която беше придобита от американската компания Progress Software за рекордната и до момента за България сделка за 262.5 млн. долара. Свезора Георгиев е второ поколение успешни български предприемачи заедно със своя баща Георги и брат Калин Георгиеви – основатели и управители на "Кимкооп".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст