ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия търси спешно над 17 000 готвачи

кухня

Сега, когато ресторантите отново са пълни, Германия се оказва пред неочакван проблем: няма готвачи. Търсят се над 17 000 майстори в кухнята, пише Дойче Веле. 

Един готвач  получава само 2249 евро, а главният готвач – 3476 евро. Затова не е никак чудно, че в момента в Германия има над 17 000 незаети места за готвачи, а в целия бранш са вакантни около 46 000 работни места.

По време на локдауна огромна част от заетите в гастрономията се пренасочиха към други браншове. Някои собственици на заведения успяха да задържат своя персонал, като организираха платформи за доставка на храна по домовете и за снабдяване на частни партита. Но причини за недостига на готвачи съществуват още от времето преди пандемията. „Проблемът е в заплащането“, твърдят от бранша и поясняват, че за храна и напитки хората в Германия не са готови да се бръкнат много надълбоко.

Когато напише сметка на някой клиент, поръчал частно парти, и изиска за готвача по над 30 евро на час, обикновено го очакват критични въпроси, споделя Маркус Геслер, ресторантьор от Мюнстер.

„В същото време хората плащат на бояджия или друг майстор двойно и тройно повече, без да се замислят“, добавя той.

Ниските заплати в гастрономията накара голям брой квалифицирани кадри да се пренасочат към туристическите центрове в Швейцария, в Австрия или на германския остров Зюлт, където изкарват двойно по-големи заплати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст