ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Разпитът” на Георгиева се отложи за 6 октомври

Кристалина Георгиева

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд ще изслуша на 6 октомври управляващия директор на институцията – Кристалина Георгиева – във връзка с обвиненията, че тя е оказвала натиск върху персонала на Световната банка да променят данни в полза на Китай, твърдят добре информирани източници. Първоначално се очакваше членовете на борда да се срещнат с Георгиева на 5 октомври, но те са решили да посветят цялото си време на работа по регулярни бизнес дела. Говорител на МВФ не съобщава точния час на интервюто с управляващия си директор. 

В началото на седмицата членовете на изпълнителния борд на международния кредитор разпитваха с часове адвокатите на правната кантора "Уилмър Хейл" във връзка със заключенията от разследването им в Световната банка, в които се твърди, че Георгиева, в тогавашната си роля на главен изпълнителен директор през 2017-а, е притискала персонала да промени данните в класацията "Doing Business" в полза на Китай. Според методологията, азиатският гигант е трябвало да бъде поставен на 85-о място, но в резултат на намесата на Георгиева, той се е придвижил на 78-а позиция. В резултат на разкритията Световната банка съобщи, че прекратява изготвянето на годишната класация. 

Говорител на МВФ уверява, че бордът е "решен да извърши задълбочна, обективна и своевременна проверка" на въпроса. 

Георгиева, която отрича категорично обвиненията срещу нея, не спомена за тях по време на виртуалното си изказване за състоянието и перспективите на световната икономика на 5 октомври. 

Насрочените за тази седмица интервюта могат да се окажат решителни за увеличаването или подкопаването на доверието в Георгиева. Много акционери на МВФ искат да проучат и обобщят дебатите по въпроса преди регулярните годишни съвещания на МВФ и Световната банка, които ще се състоят от 11 до 17 октомври.    

Досега най-влиятелните членове на международния кредитор, включително най-едрият акционер – САЩ, се въздържат от официални публични заключения по темата и изчакват да приключат интервютата на изпълнителния борд на  институцията. 

Световната банка възложи през януари на "Уилмър Хейл" да разследва констатираните през 2020-а нередности в подадените данни за класацията "Doing Business" и след това публикува констатациите с директни обвинения срещу Георгиева на 16 септември. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст