ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полша отхвърли върховенството на правото на ЕС

конституционен съд полша

Полският конституционен съд постанови, че някои норми на правото на Европейския съюз са в противоречие с полската конституция, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Конституционният съд отсъди, че някои разпоредби на европейските договори и някои решения на Съда на ЕС противоречат на върховния закон на Полша. Само двама от 14-те конституционни съдии не подкрепиха това решение.

Председателката на съда Юлия Пшилембска изброи редица разпоредби на европейските договори, които са в противоречие с полската конституция, отбелязва ТАСС.

"Приоритетът на конституционните текстове над други източници на правото произтича пряко от конституцията на Република Полша", написа в Туитър правителственият говорител Пьотър Мюлер и добави: "Днес (още веднъж) това бе ясно потвърдено от Конституционния съд".

Европейската комисия оценява задълбочено решението на Конституционния съд на Полша и ще отговори бързо. Това се посочва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по повод решението на полския съд, че европейското законодателство няма върховенство над полските закони.

ЕС е основан на ценности и законност. Договорът за ЕС предвижда решенията на Европейския съд да бъдат задължителни за националните власти, включително за съдилищата. Всички държави от ЕС са подписали този договор, допълва Фон дер Лайен.

Тя добавя, че трябва да се защитят правата на полските граждани, които ползват предимствата да бъдат граждани на ЕС. Дружествата с бизнес в Полша имат нужда от правна сигурност, че европейските правила и решенията на Съда на ЕС се прилагат изцяло, заявява председателят на ЕК.

Фон дер Лайен посочва, че ЕК ще определи следващите си действия според правната оценка на решението на полския съд. Тя заявява, че ЕК няма да се поколебае да използва всички възможности, с които е овластена, за да защити спазването на договора за ЕС.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заплаши, че ще има последици след решението на полския съд.

"Решението в Полша не може да остане без последици. Предимството на правото на ЕС трябва да бъде неоспоримо. Нарушаването му означава оспорване на един от основополагащите принципи на нашия съюз", заяви той, като призова ЕК да "предприеме необходимите действия".

Вчерашното решение на полския конституционен съд, което поставя под въпрос предимството на европейското право по отношение на националното, е атака срещу Европейския съюз, заяви днес френският държавен секретар за европейските въпроси Клеман Бон, предаде Фрас прес.

"Това е нещо много сериозно. Това не е технически или юридически въпрос. Това е един отявлено политически въпрос, който се вписва в дълъг списък с провокации по отношение на ЕС", заяви Бон пред Ер Ем Се/Бе Ем Еф.

"Съществува риск от де факто излизане" от ЕС, "това е атака срещу ЕС" от страна на един конституционен съд, чиито членове са определени от полското правителство, категоричен бе Клеман Бон.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст