ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Строителството у нас с шести пореден годишен ръст през август

строителни работници строители

През август за шести пореден месец (макар и доста вълнообразно) строителната продукция в България расте на годишна база, четем в данни от Националния статистически институт. Календарно изгладените данни показват увеличение от 2.4% на строителната продукция през август тази година в сравнение със същия месец на 2020-а.

На месечна база нещата не са толкова оптимистични. Макар че има ръст при произведената строителна продукция, по предварителни данни той е само с 0.5% над равнището от  юли, когато обаче имаше спад от 0.7 процента.

Месечните индекси показват краткосрочните изменения на строителната продукция между два сравнявани периода. Тази информация може да се използва за анализ на текущото състояние на строителството в страната, както и за  краткосрочни прогнози за бъдещото му развитие. За изчисляване на индексите се използва получената информация за отработеното време в строителството от провежданото месечно извадково наблюдение на строителни предприятия, чиято продукция надхвърля 75% от общата строителна продукция в страната.

Положителният темп на месечна база се определя в по-голяма степен от сградното строителство, което се увеличава с 0.7%, а това е трети проден месечен ръст. Този подсектор не успява да „влезе в крачка“ с голямото търсене на недвижими имоти. Влияние тук вероятно оказва и поскъпването на сторителните материали и забавените доставки, което обърква плановете донякъде. Гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, е нараснало с 0.4%, но след като през юли беше отчело спад. Преразглеждането на договорите с някои от строителните фирми забави дейността в подсектора.  

 

Прогнози

През август бизнес климатът в строителството се подобрява, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Основните пречки за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, цените на материалите и конкуренцията в бранша.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст