ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС настоява да забрана на добива на газ и въглища от Арктика

Вратите на Арктика

Европейският съюз ще настоява за прекратяване на експлоатацията на  газ, петрол и въглища от Арктика, въпреки енергийният недостиг, който изпитват държави и компании по целия свят. Това се казва в проект за нова стратегия на ЕС за Арктика. 

Световните лидери трябва да се срещнат през ноември на конференция на високо равнище на ООН по климата, за да решат следващите стъпки за борба с глобалното затопляне. ЕС ще настоява петролът, въглищата и газът да останат в земята, включително в арктическите региони, основавайки се на частични мораториуми върху проучването на въглеводороди в Арктика.

Брюксел планира разговори с партньори относно евентуална многостранна забрана за разработване и закупуване на запаси от въглеводороди от Арктика, която се намира в центъра на разрастващата се борба за геополитическа власт.

Миналата седмица Европейският парламент прие нов доклад за геополитическите предизвикателства и тези, свързани със сигурността в Арктика. Институцията  отправи предупреждения по повод възникващи заплахи за стабилността в региона.

"Бих приветствала актуализирана политика на ЕС за Арктика, която следва да продължи да се фокусира върху въпроси, свързани с местните общности и най-вече коренното население. В нашия доклад също така заявихме, че Арктическата стратегия на ЕС трябва да отразява новата ситуация за сигурността в региона, нарастващото геополитическо напрежение и новите регионални играчи като Китай. Трябва да бъдем наясно, че не сме сами в Арктика; заедно с нашите близки съюзници – САЩ, Канада, Норвегия и Исландия, можем да изградим благополучно и мирно бъдеще“, каза докладчикът Анна Фотига (ЕКР, Полша) след гласуването.

В доклада се  подчертава, че сегашният модел на управление на Арктика, основан на международното право, е облагодетелствал всички арктически държави и е осигурил стабилност в района. Членовете на ЕП обаче призовават всички заинтересовани държави и ЕС да отговорят на дълбоко тревожните последици от изменението на климата в Арктика, като се придържат към целите на Парижкото споразумение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст