ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До края на годината трябва да завърши строителството на интерконектора с Гърция

Парламент комисия по енергетика Иван Иванов

До края на годината трябва да завърши строителството на интерконектора България – Гърция. Ако това не бъде направено, строителят да понесе своите санкции, които са по 90 хил. евро на ден. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС". 

Шефът на КЕВР заяви, че преди всичко двата основни фактора, които наистина натежават и предизвикват такова силно увеличение на цената на електроенергията са високите цени на природния газ и високите цени на емисиите въглеродния диоксид.

Ако Русия увеличи своите доставки с пускането в действие на "Северен поток 2", това би намалило цената на природния газ в следващите месеци. Разбира се, от важно значение е да се увеличат и доставките на втечнен природен газ и съюзниците на ЕС би трябвало да окажат определено съдействие, отбеляза още Иван Иванов.

"По отношение на втория показател – това са високите цени на емисиите въглероден диоксид. Там ключът е в ръцете на ЕС. В Брюксел функционира платформата за търговия с емисии. Ако на тази платформа се увеличат количествата на предлаганите въглеродни емисии, това по естествен път ще намали и тяхната цена. Това е важно за България предвид обстоятелството, че почти 47% от нашите мощности са термични централи", коментира Иванов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст