ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС ще настоява за по-високи климатични цели до 2030 г.

климат

В навечерието срещата на върха на ООН за климата –  COP26,  в Глазгоу евродепутатите ще настояват за ускоряване на действията за климата в световен мащаб и за запазване на водещата роля на ЕС в борбата с изменението на климата.

Очаква се евродепутатите да изразят загрижеността си, че целите, обявени в Париж през 2015 г., ще доведат до затопляне значително над три градуса до 2100 г., в сравнение с прединдустриалните нива. Те  ще призоват също така ЕС да запази позицията си на световен лидер в борбата с изменението на климата. Освен това ЕП ще настоява всички държави да се съсредоточат върху екологичното икономическо възстановяване след пандемията и да увеличат целите си за климата до 2030 г. в съответствие с Парижкото споразумение.

Между 31 октомври и 12 ноември в Глазгоу за първи път ще бъдат поети реални ангажименти по настоящия протокол към Конвенцията на ООН за климатичните промени – Парижкото споразумение, което цели ограничаване на повишаването на световната температура в рамките на до 2 градуса до 2050 година и стремеж за 1.5 градуса до 2100. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че човечеството води "самоубийствена" война срещу природата и  нарече справянето с климатичните промени "главната задача на 21 век". Концентрациите на парникови газове са рекордно високи, а екстремните климатични явления все повече зачестяват, каза той.

"Ковид и климатът ни изправиха пред повратна точка", отбеляза Гутериш, като добави, че възстановяването от пандемията открива възможност за човечеството да избегне климатичния катаклизъм.

Шефът на ООН приветства поредицата от неотдавнашни ангажименти, поети от водещи икономики – Великобритания, Китай, Европейския съюз,Съединените щати и Южна Корея – за постигане на нулеви нетни вредни емисии през следващите десетилетия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст