ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Янев: Проблемът ни е цената на тока за бизнеса

Стефан Янев мин. председател

Регулаторните мерки на Европейската комисия касаят битовите потребители, а за България основният проблем е цената на тока за бизнеса, заяви премиерът Стефан Янев по време на кръгла маса за  високата цена на електроенергията и природния газ. 

"От една страна цената на тока за битово потребление, която е на регулирания пазар. На този етап няма промяна, но в същото време всички битови абонати, са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си. Това е неизбежно. Колкото и да се стремим да помагаме в това отношение, нещата са взаимосвързани. Разбира се, за България, основният проблем, е цената на тока за бизнеса. Съгласен съм с това, че регулаторните мерки на ЕК, които бяха обявени миналата седмица, касаят именно битовите потребители, т.е. ние по индивидуален план си имаме отделна писта и тя ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда и за което екипите вече работят", коментира  Янев.

Това решение ще бъде коментирано в сряда, когато ще бъде прието.

"Не искам от сега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които до момента сме обсъждали, които до момента сме обявили, които сме направили съвместно от страна на Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българската независима енергийна борса, предстои още да се усъвършенства и да се задълбочава. Някои от мерките например – разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазар на по-малки не даде очаквания резултат. Все пак се появиха крайни потребители, но не достатъчно. Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар не е готов за това", коментира министър-председателят. Според него самите крайни потребители се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат", обясни служебният премиер. 

Ще се промени и регулаторният механизъм, където е необходимо  така, че крайните потребители и потребителите от последна инстанция и техните права да бъдат защитени. 

Според него в момента краткосрочните решения са най-важни, а по отношение на дългосрочните е създадена работна група, която подготвя нова стратегия в целия енергиен сектор. "Тази група, с тази стратегия, ще се занимава с дългосрочните въпроси, но в същото време в краткосрочен план, ние търсим точно този ефект – намирането на точните решения, които включително и с възможни решения, излизащи извън традиционните до момента, ще търсим именно това – защита на българския бизнес, защита на потребителите, които произвеждат стоки и услуги"„ 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст