ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МОН се съгласява за COVID сертификати с гратисен период

Министерски съвет отчет на правителството Николай Денков

Министерството на образованието ще подкрепи евентуално решение на здравното министерство за въвеждане на COVID сертификати, наричани „зелени сертификати“ в обектите с обществено предназначение, включително в образователните институции.

Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец. Гратисният период е необходим, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират.

Това становище на МОН е представил ресорният министър Николай Денков пред експертния съвет на здравното министерство.

Николай Денков е съгласен и с предложението на Министерството на здравеопазването маските за всички работещи в училище и за учениците над 5-ти клас да станат задължителни със заповед на здравния министър.

Просветното ведомство приема намерението на здравното министерство за преустановяване на колективните извънкласни дейности при COVID заболеваемост в дадена община над 500 на 100 000 души.

Между двете министерства няма разминавания по предложението спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона.

При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи.

МОН приема ротация за учениците от 5-ти клас нагоре при заболеваемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище, ако съответната Регионална здравна инспекция издаде такава заповед.

Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици, или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през пет учебни дни.

По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учителите за присъствен учебен процес. МОН ще запази досегашния принцип, според който към дистанционно обучение ще преминават випуските с най-много отсъстващи ученици.

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. Просветното министерство предлага това да са не повече от 50 на сто от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от 1-ви до 4-ти клас.

От Министерството на образованието приемат предложението на здравното ведомство училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболеваемост там надхвърли 750 на 100 000 души.

Затварянето на детските градини ще става само с предписание на РЗИ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст