ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Столична община иска компенсации за “Топлофикация София”

Изграждането на новата турбина на ТЕЦ “София” е ключово за инвестиционната програма на столичната “Топлофикация”.

Столична община настоява за незабавни мерки за компенсация на "Топлофикация София", заради безпрецедентния ръст на цената на природния газ. Общинското дружеството трябва да бъде компенсирано по същия начин и със същите средства, както всяка една частна компания.

Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев след срещата, организирана от президента Румен Радев и представители на служебното правителство, с участието на държавните енергийни дружества, КЕВР, работодателските организации, синдикатите и представители на общините.

"Ние не искаме специално отношение, привилегии или помощ, а справедлива компенсация за социалната функция на държавата, която в момента се поема изцяло от „Топлофикация София“. Към настоящия момент топлофикационното дружество закупува природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД на цена от 94,54 лв./мВтч и в същото време продава топлинна енергия на гражданите при утвърдена от КЕВР цена на газа от 47,11 лв./мВтч. Тази разлика поражда огромен дефицит, който ще расте с анонсираните нови увеличения на цената на природния газ", заяви още Георгиев. 

По време на срещата, служебният премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската топлофикация да бъдат обсъдени своевременно.

"Като председател на Столичния общински съвет настоявам вариантите, които се обсъждат от правителството, да бъдат представени пред работната група, която включва общински съветници от всички политически групи в София. Обсъдената от изпълнителния директор на БЕХ Валентин Николов възможност за прехвърляне на новите вземания на „Булгаргаз“ към енергийния холдинг е неприемлива за нас, защото това означава трупане на нов дълг за сметка на софиянци", заяви председателят на общинския съвет. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст