ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК: Въпросите между София и Скопие да се решат приоритетно

Оливер Вархели Вархей

Отлагането на преговорите влияе негативно върху РС Македония. Тази констатация, според МИА, се съдържа в доклада за напредъка на страната, който ще бъде представен от комисаря по разширяването Оливер Вархей. ЕК призовава двустранните въпроси между София и Скопие да бъдат решени приоритетно.

Европейската комисия изразява задоволство, че РС Македония продължава да изпълнява критериите за членство в ЕС, а властите демонстрират ясна проевропейска ориентация.

„Северна Македония продължава да изпълнява условията за започване на преговори за членство, а властите публично демонстрираха ангажимента си да продължат по пътя към ЕС. Страната поддържа стабилен и решителен импулс в напредването на европейските реформи и увеличи усилията си за постигане на осезаеми резултати”, се казва в проекта на доклада за напредъка на реформите в РС Македония, който ще бъде представен в 15:00 ч. в Страсбург, предаде NOVA.

Реформите са дълъг и продължителен процес, който изисква постоянен ангажимент от страна на правителството и опозицията, както и от всички обществени дейци.

Очаква се РС Македония да бъде поздравена за това, че е привела 96% от своята външна политика в съответствие с тази на ЕС, което е увеличение с 2% в сравнение с 2020 г.

През март 2020 г. членовете на Европейския съвет единодушно одобриха решението за започване на преговори за членство със Северна Македония. Забавянето на официалното започване на преговорите за членство има отрицателни последици за доверието в ЕС, предупреждава Европейската комисия.

Тя подчертава, че двустранните въпроси между София и Скопие трябва да бъдат решени приоритетно.

„Комисията очаква с нетърпение и подчертава значението на продължаващото прилагане от всички страни на Споразумението от Преспа и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. В съответствие със заключенията на Съвета Комисията продължава необходимата подготвителна работа и очаква първата междуправителствена конференция да се проведе веднага, след като рамката за преговори бъде приета от Съвета и преди края на тази година, както е поискано от Европейската комисия”, се казва в проекта на доклад за напредъка на РС Македония, с част от който се е запознала МИА.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст