ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китайските компании в Европа отчетоха приходи от 150,3 млрд. евро

китайски компании

От съвместния годишен доклад на Търговската камара на Китай в ЕС и компанията за стратегически консултации „RolandBerger“ става ясно, че въпреки негативното влияние на пандемията  печалбите на китайските компании в Европа са се увеличили, съобщава Радио Китай. 

Според доклада, през 2020 г. китайските компании в Европа са отчели приходи от 150,3 милиарда евро, което е с 1,4% повече в сравнение с 2019 г. Новооткритите работни места от тях са били 320 000, което е с 10 000 повече в сравнение с предходната година. Подадените до Европейското патентно ведомство заявления за регистриране на патенти от китайските компании в Европа са били 13 000, което е увеличение от 10% на годишна база. Те са предимно в сферата на дигиталната комуникация, компютърните технологии, електрическите машини и други.

Председателят на Търговската камара на Китай в ЕС Сю Хайфън заяви, че увеличеният обем на търговията между Китай и ЕС се дължи на бързото икономическо възстановяване на Китай и растящото търсене в Европа.

В края на септември обаче европейските компании в Китай предупредиха за нарастваща изолация на азиатския гигант от световната икономика.

„Има тревожни признаци, че Китай отново се обръща навътре", предупреди Йорг Вутке, председател на Камарата на ЕС в Пекин. Камарата публикува документ по темата на 417 страници, в който предупреждава, наред с други неща, за последствията от отделянето за китайската икономика и чуждестранните компании в Народната република.

През последните няколко месеца Пекин наложи цяла поредица от нови планове за независимост на китайската икономика. Вносът, особено в областта на високите технологии, трябва да бъде заменен от местно произведени алтернативи. Там, където няма китайски производство, според плана, продуктите могат да идват и от чуждестранни компании, които произвежда, но само докато Китай няма свои собствени производители.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст