ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Коридор номер 8 е абсолютен приоритет за България

христо алексиев коридор №8

Транспортен коридор номер 8 е абсолютен приоритет за България. Това каза днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, който заедно с министрите на транспорта на Република Албания Белинда Балуку и Република Северна Македония Благой Бочварски подписа Меморандум за сътрудничество в изграждането на устойчива инфраструктура по протежението на Коридор 8.

Министър Алексиев определи днешния ден като значим ден и за региона, и за нашето сътрудничество със Западните Балкани.

Подписахме меморандума с ясни ангажименти коя държава по кои инфраструктурни проекти трябва да работи и по кои връзки, за да може в едно обозримо бъдеще да имаме завършен и работещ по европейски стандарти Коридор номер 8, защото смятаме, че това е един много важен от стратегическа гледна точка проект за интересите на трите страни на региона, каза министър Алексиев.

Транспортният министър информира още, че с колегите си от Албания и Република Северна Македония са се разбрали и за общи действия по промотирането. "Ще го разглеждаме като общ проект заедно с цялата инфраструктура – пристанищна, железопътна и автомобилна, терминална, който след време да оперира с единни параметри и да дава много добра транспортна свързаност, ефективна транспортна услуга и свързаност между Адриатическо и Черно море, както и всички градове и икономически региони по протежение на коридора.

Христо Алексиев каза, че България започва изграждането на липсващите връзки по коридора и в тази връзка следващата седмица се пуска търгът за отсечката Перник – Радомир, а връзката Радомир – Гюешево се подготвя в момента. Следващата година МТИТС ще обяви процедура за строителство на връзката от Радомир до Гюешево. Тези проекти са заложени и като приоритети в новата оперативна програма, която вече се нарича "Транспортна свързаност".

Това, което България предстои да приключи по коридор № 8, е основно връзката София – Перник – Радомир, Радомир – Гюешево и общият граничен тунел. Следващата седмица ще се обяви търгът за строителство на железния път и сигнализацията по трасето София – Радомир. По цялото протежение на коридора имаме сключени договори, уточни министърът. Като цяло тези проекти са включени в "Транспортна свързаност" и са приоритетни проекти, каза той.

По думите на албанския министър на транспорта Белинда Балуку този меморандум е много важен за развитието на региона като цяло, за връзката на трите страни с Италия и цяла Европа. Обърнахме специално внимание на Зелената сделка на ЕС и усилията ни ще са насочени в тази посока. За Албания този проект е много важен – за развитието на туризма, на търговията, на връзките между хората, отбеляза министър Балуку.

Към това мнение се присъедини и министърът на Република Северна Македония Благой Бочварски, който изтъкна, че като страна кандидат за член на ЕС е изключително заинтересована от изграждането на този паневропейски коридор, за транзита между държавите, за бързото придвижване на хора, стоки и услуги. Бочварски каза, че планираната от Република Северна Македония инвестиция само за жп инфраструктурата по коридора е за над 1 млрд. евро. Той смята, че до края на годината ще бъде пусната процедурата по първите два лота на жп връзката с България. Тя ще започне в началото на 2022 г. и нейната инвестиция е за 200 млн. евро. Третата степен на изграждането е от Крива Паланка до границата с България и намеренията са скоро да започне работа съвместно с българското правителство.

Главното направление на паневропейски транспортен коридор № 8 е: Бари/Бриндизи – Отранто/Отрантски проток – Пристанище Драч/Пристанище Вльора – Тирана – Елбасан – Кяфасан – Струга – Кичево – Гостивар – Тетово – Скопие – Куманово – Крива паланка – Деве баир – Кюстендил – София – Пловдив – Бургас/Варна.

Общата дължина на Паневропейски транспортен коридор нр.8 е между 1220 и 1350 км, в зависимост от специфичните особености на неговите пътни и железопътни трасета. През България минават 631 км пътища, а изградената железопътна част е 747 км. Около 52 на сто от пътната инфраструктура и над 55 на сто от железопътната инфраструктура на коридора са на българска територия. Те са изградени и са в експлоатация. Единственият неизграден български участък по коридора е железопътната линия от гара Гюешево до българо-македонската граница, с дължина около 2,5 км, преговори за което се водят близо две десетилетия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст