ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Астерикс и Обеликс срещу Брюксел

Астерикс и Обеликс

Острите сблъсъци между евроинституциите и Полша и Словения се задълбочиха напоследък в стила на филма "Астерикс и Обеликс срещу Цезар“. Действието в споменатия филм се развива 50 г. пр. Хр., когато Римската империя, начело с Юлий Цезар, завладява почти цяла Галия. Единствено едно малко галско село в Аремоника удържа на атаките, благодарение на героите Астерикс и Обеликс. В нашия случай двете страни обвиняват Европейския съюз, че иска цялата власт и им "изяжда суверенитета", а той тях, че нарушават демократичните принципи.

Полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува пред Европейския парламент в Страсбург "шантажа" на ЕС спрямо неговата държава. Заради неотдавнашното определение на Конституционният съд във Варшава, че части от договорите със съюза са „несъвместими“ с конституцията на Полша и заради предупрежденията Съдът на ЕС да не се намесва в съдебните реформи на страната. Това разгневи европейските чиновници и те обявиха, че партията на Моравецки "Право и справедливост“ прави крачка към излизане от блока по примера на Великобритания и подкопава единството на общността.

Варшава няма интерес от Полекзит

Всички, както в Брюксел, така и в полската столица, прекрасно знаят, че Полша няма интерес да напуска съюза. Както и че заплашителният тон на Моравецки е до голяма степен поза. Да не забравяме, че най-голямата бивша комунистическа държава в блока е основен бенефициент на еврофондове. От 2004-а до края на 2020 г. тя е получила 127 млрд. евро от ЕС, повече от всяка друга в общността. Рейтинговата агенция Moody’s е изчислила, че от присъединяването й през 2004 г. средното нетно финансиране на Полша е на стойност 2% от националния БВП годишно и че цифрата, предвидена за 2021-27 г., възлиза на около 3,2 процента.

Неотдавна еврокомисарят по търговията Тиери Бретон категорично заяви, че Полекзит е невъзможен по икономически причини. Страната едва ли ще рискува да се лиши от 23 милиарда евро безвъзмездно и 34 милиарда евро евтини заеми по плана за възстановяване. Освен това полският внос и износ са свързани основно с Европейския съюз – през 2018-та например около 80% от износа и 58% от вноса е със страни от общността. А и полският индустриален подем в последните години се дължи най-вече на инвестициите от общността. Така че единният пазар на ЕС не е за подценяване и ако Моравецки не вярва в това, може да попита британския си колега Борис Джонсън.

Позицията на Брюксел е, че правилата са за всички и че не може да вземаш парите, а да отхвърляш правилата. Но в Европарламента полският премиер каза, че "отхвърля този език на заплахи или на принуда", имайки предвид, че поляците може да бъдат санкционирани по новия механизъм, който обвързва финансирането с върховенството на закона.  

"Шантажът се превръща в обичаен метод за някои страни членки, основата на демокрацията не е такава", отбеляза Моравецки в половинчасовата си реч, приветствана от неговите привърженици. Той допълни, че "съюзът е в опасност“ и ако не се вземат мерки, може да се разпадне.

Въпреки всичките си критики обаче Матеуш Моравецки подчерта, че Полша ще остане "лоялен член“ на Евросъюза.

Колкото до Европейската комисия, сега тя разглежда възможностите си за реакция. Те варират от правни действия до удържане на средства. На масата е и вариантът парите от бюджета на ЕС и неговия фонд за възстановяване след пандемията да бъдат отказани на Полша.

"Това са парите на европейските данъкоплатци. И ако нашият съюз инвестира повече от всякога, за да насърчи нашето колективно възстановяване, трябва да защитим бюджета на съюза срещу нарушаване на върховенството на закона", посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след речта на Моравецки пред евродепутатите.

Последното проучване показва, че 71% от поляците имат добро отношение към ЕС, а  12% са противници на членството в общността.

"Верният орбанист“ срещу "марионетките на Сорос“

До края на годината Словения е ротационен председател на Съвета на ЕС, за втори път след 2008 година. Този път то протича под мотото: „Заедно. Устойчиви. Европа“. Което е интересно, особено като се има предвид, че страната често предизвиква раздори в блока.

Още не е стихнал скандалът в Европарламента заради туит на словенския премиер Янез Янша. Той пусна в Туитър снимка на няколко евродепутати, обявявайки ги за марионетки на милиардера Джордж Сорос. "Марионетките“ са членове на делегацията на Европейския парламент, която проверяваше дали Словения спазва принципите на правовата държава и свободата на медиите. Проблемът е, че някои от хората на снимката вече не са евродепутати, а един от тях, Ханс ван Бален, почина през април.

Общо осем евродепутати от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията за бюджетен контрол бяха в Любляна и се срещнаха с представители на държавни институции, на гражданското общество и на медиите.

Янша, който често обвинява политическите си опоненти, че са на заплата при Сорос, изтри туита, но останаха други негови публикации, в които пита делегацията колко пъти е посетила германски канцлер, нидерландски премиер или френски президент. Освен това припомня, че за последно в ЕС бе убит журналист в Нидерландия, но никой не прави проверки там.

В отделен туит пък, адресиран до председателя на Европарламента Давид Сасоли, Янша подчертава, че Словения "не е колония“ и отправя молба към него да каже на депутатите да не злоупотребяват с името на Европейския парламент за политически интриги и безсмислени обвинения.

Нидерландският премиер Марк Рюте незабавно призова Янез Янша да прекрати провокациите, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел апелира за взаимно уважение между институциите.

Някои обвиниха Янша в антисемитизъм, включително нидерландският евродепутат Малик Азмани. Други го нарекоха "верен последовател на Орбан“. В последните години той компенсира трудностите с държавите от Западна Европа чрез сближаване с Унгария. Приятелството между него и Виктор Орбан започна, когато Янша го подкрепи в усилията му да забрани финансирането от чуждите НПО-та.

"Стойте далеч от Европа, моля. Вашите мръсни пари и т.нар. организации с нестопанска цел се превърнаха в най-сериозните провокатори на конфликти на континента, унищожавайки доверието между народите и демокрацията. Брекзит е достатъчен. Европа трябва да се възстанови“, написа  словенският премиер.

Критиците на Янша го обявяват, че се мъчи да подражава на Доналд Тръмп заради използването на ревизирания лозунг на американския президент "Словения на първо място“. Заради пристрастяването му към социалните мрежи го наричат "маршал на Твито“, а заради неодобрението на миграционната политика – "антилиберален демократ“.

И на Моревецки, и на Янша Брюксел често напомня, че независимостта на съдебната власт и зачитането на европейските институции са основни стълбове на върховенството на закона, без които Европейският съюз не би могъл да функционира.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст