ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москва е домакин на международна среща с участие на талибаните

сергей лавров талибани

Москва ще бъде домакин днес на международна среща за Афганистан с участието на талибаните, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Русия, която се представя като гарант на стабилността в Централна Азия, ще използва форума, за да сигнализира на ислямисткото движение своето безпокойство от подема на джихадистките групировки, и ще подчертае опасността от хуманитарна криза в Афганистан.

Това ще е първата по рода си среща, откакто талибаните взеха властта в Афганистан преди малко повече от два месеца. В нея, според руското министерство на външните работи, ще участват десетина държави, сред които Китай, Пакистан и Иран.

Срещата свидетелства за включването на талибаните в дипломатическото уравнение за Афганистан, след участието им в срещи в Катар със западни представители и в Турция миналата седмица, отбелязва още АФП.

Делегацията на новите афганистански управници ще бъде водена от вицепремиера Абдул Салам Ханафи, участвал в преговорите за изтеглянето на американските въоръжени сили от страната.

Срещата в Москва ще затвърди статута на талибаните начело на Афганистан, каза говорителят на движението Забиула Муджахид.

Според руското министерство на външните работи обаче основните теми на форума ще бъдат "политико-военната ситуация в Афганистан" и формирането на по-представително правителство в тази страна.

Срещата е "опит да разберем какво се случва", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Миналата седмица президентът Владимир Путин и други представители на руските власти изразиха безпокойство дали талибаните са способни да стабилизират Афганистан и да попречат на джихадистки групировки с трансгранични амбиции да установят трайно присъствие в тази страна, която граничи с бивши съветски републики в Централна Азия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст